Poletna festivala prinesla nagrade

21. avgust 2023
Pred dnevi sta se končala filmska festivala v Sarajevu in v Locarnu, kjer so bili nagrajeni koprodukcijski dokumentarec Stekleničarji, kratki film Kako sem se naučila obešati perilo in manjšinska koprodukcija Varuhi formule.

Na letošnji 29. ediciji Sarajevskega filmskega festivala je svetovno premiero doživelo več slovenskih filmov. Glavno nagrado srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film je prejel film Stekleničarji srbskega režiserja Nemanje Vojinovića v srbsko-slovenski koprodukciji. Film, ki sta ga koproducirala produkcijska hiša URGH! in RTV Slovenija, prikazuje življenje zbiralcev plastenk na enem največjih neekoloških odlagališč odpadkov v Vinči, na območju nekdanjega arheološkega najdišča neolitika. 

Med partnerskimi nagradami, ki jih podeljujejo na sarajevskem filmskem festivalu, pa je slavila režiserka Barbara Zemljič. Njen kratki film Kako sem se naučila obešati perilo, ki se je predstavil v tekmovalnem programu, je nominiran kot kandidat za nagrado Evropske filmske akademije 2023 za najboljši kratki film. V kratki vinejti Kako sem se naučila obešati perilo v produkciji Filmservisa, je naključno srečanje dekleta in fanta (v glavnih vlogah nastopata Tamara Avguštin in Domen Novak), ki skupaj preživita nekaj dni, usodno, predvsem zanjo. Film je finančno podprl Slovenski filmski center.

Varuhi formule z dvema nagradama iz Locarna

Na festivalu v Locarnu, ki se je končal dan pred sarajevskim festivalom, pa je slavil triler Varuhi formule v režiji Dragana Bjelogrlića, ki je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Črne gore in Severne Makedonije. Slovenski koproducent je produkcijska hiša Perfo, film pa je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Film, ki je nastal po resnični zgodbi o »srbskem Černobilu«, opisani v romanu Primer Vinča (2017) Gorana Milašinovića, so lani snemali tudi v jedrskem reaktorju Instituta Jožef Stefan (IJS) v Ljubljani. Svetovno premiero je slovenska manjšinska koprodukcija v Locarnu doživela pred 8000 gledalci v programu Piazza Grande in navdušila žirijo novinarjev prestižne ameriške filmske revije Variety, ki mu je podelila nagrado Variety Piazza Grande.

V filmu, ki ga je nagradilo uredništvo revije Variety, so v ospredju današnji konflikti, a gledani skozi prizmo preteklosti, so zapisali v utemeljitvi. »Med izrazito političnimi naslovi, predstavljenimi na Piazzi Grande, je film Dragana Bjelogrlića z zgodbo o zdravniku in znanstveniku, ki sta bila pionirja vsak na svojem področju, obudil napetosti hladne vojne in prepletel žanra trilerja in špijonaže. Med etičnimi dilemami in očitnimi referencami na aktualne geopolitične dogodke film Varuhi formule poudarja tudi možnost, da lahko – in morata – prevladati empatija in človečnost.«

Film Varuhi formule je prejel tudi nagrado Pardo Verde Ricola, ki je namenjena filmom, ki občinstvu ponudijo novo in zahtevnejšo interpretacijo sveta ter ozaveščajo in spodbujajo k spremembam za trajnostno prihodnost. Varuhi formule sodi med tiste filme, ki so sredstvo za obravnavo nekaterih najbolj ključnih vprašanj današnje družbe, so še pristavili organizatorji festivala v Locarnu.

Povezane novice