Številni slovenski filmi in ustvarjalci na filmskem festivalu v Sarajevu

07. avgust 2023
Sarajevski filmski festival, ki se bo odvijal od 11. do 18. avgusta, je priložnost na kateri zasijejo filmi iz regije. Na letošnji 29. ediciji bo svetovno premiero doživelo tudi več slovenskih filmov. Skupno se bo v Sarajevu predstavilo 9 avdiovizualnih del, pri katerih je sodelovala Slovenija.

Za glavno nagrado srce Sarajeva se bo v tekmovalnem programu potegovalo 49 filmov, 22 se jih bo na festivalu premierno predstavilo, med temi bodo tudi trije slovenski filmi. To so celovečerni dokumentarni film Telo Petre Seliškar, v produkciji Zavoda Petra Pan, kratki dokumentarni film Objem Miroslava Mandića, kratki igrani film Kako sem se naučila obešati perilo Barbare Zemljič. Vsi trije filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

 Za nagrado srce Sarajeva bo tekmovala tudi srbsko-slovenska koprodukcija Stekleničarji Nemanje Vojinovića.

Film Telo je slovensko-hrvaško-makedonska koprodukcija, v kateri avtorica Petra Seliškar skozi obdobje dvajsetih let v intimnem video-dnevniku sledi fizičnim spremembam telesa osrednje »junakinje« filma, pianistke Urške, ki nastajajo kot posledica njenega dolgotrajnega boja z resno boleznijo. Film bo na sporedu v ponedeljek, 14. avgusta, ob 19:00 v Cineplexxu ob prisotnosti režiserke in številne ekipe.

Miroslav Mandić v eksperimentalno-dokumentarnem filmu Objem, ki je nastal v produkciji KUD CENTER 21, razmišlja o odnosu med človekom in naravo. Film bo na sporedu 13. avgusta ob 19:00 v Cineplexxu ob prisotnosti režiserja in dela ekipe.

V filmu Kako sem se naučila obešati perilo, ki ga je realizirala produkcijska hiša Filmservis, Barbara Zemljič prikaže vinjeto nekega naključnega srečanja med fantom in dekletom. Film bo na sporedu 15. avgusta ob 12:30 v Narodnem gledališču ob prisotnosti režiserke.

Srbski režiser Nemanja Vojinović pa v svojem filmu Stekleničarji, ki je nastal v koprodukciji slovenske produkcijske hiše URGH in RTV Slovenija, prikazuje življenje zbiralcev plastenk na enem največjih neekoloških odlagališč odpadkov v Vinči, na območju nekdanjega arheološkega najdišča neolitika. Prva projekcija bo 15. avgusta ob 19:00 v Cineplexxu.

V sekciji V fokusu bo na ogled dokumentarni film Pero Damjana Kozoleta, ki je nastal v produkcijski hiši Vertigo, s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Gre za filmski poklon življenju, karieri in strahovom pokojnega igralca Petra Musevskega, ki ga sarajevsko občinstvo zelo dobro pozna. Med številnimi nagradami je Musevski srce Sarajeva prejel leta 2005 za vlogo v Kozoletovem filmu Delo osvobaja. Film Pero je imel svetovno premiero na zadnjem filmskem festivalu v Rotterdamu. Film bo na sporedu 14. avgusta ob 15:00 v Narodnem gledališču ob prisotnosti režiserja.

V sklopu tekmovalnega programa – izven konkurence bo gala projekcija manjšinske koprodukcije Čuvarji formule režiserja Dragan Bjelogrlića, ki jo je koproducirala slovenska produkcijska hiša Perfo, z igralcem Jurijem Drevenškom v eni izmed vidnejših vlog. Film je imel svetovno premiero na filmskem festivalu v Locarnu, ki še poteka.

V sekciji Soočanje s preteklostjo pa bodo vrteli slovensko manjšinsko koprodukcijo Najsrečnejši človek na svetu, pri kateri je sodelovala produkcijska hiša Vertigo. Makedonska režiserka Teona Mitevska skozi srečanje dveh kandidatov na zmenku na slepo odstira posledice, ki jih je na ljudeh pustila vojna na Balkanu. Film je imel svetovno premiero na lanskem beneškem festivalu.

Obe manjšinski koprodukciji sta nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Skupno 9 nominacij za slovenski TV seriji 

Strokovna žirija, ki jo sestavljajo filmski in televizijski strokovnjaki iz regije, bo za nagrado srce Sarajeva letos izbirala med devetnajstimi TV serijami v štirinajstih različnih kategorijah. Za nominacije so lahko kandidirale dramske serije in komedije iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Severne Makedonije in Kosova, premierno predvajane med 1. aprilom 2022 in 30. aprilom 2023. 

V tekmi za nagrade v kategoriji dramske serije sta dve slovenski: osem-delna igrano-dokumentarna serija Inhumanum: Nečloveško ravnanje človeka avtorja Boštjana Brezovnika, v režiji Igorja Zupeta je nastala v produkciji Perfo, s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Serija, ki je nominirana za najboljšo dramsko serijo, se poglobi v objektivne in subjektivne okoliščine umorov na Slovenskem.

Prav tako osem-delna serija Trigrad je za uredništvo igranih oddaj Televizije Slovenija nastala v produkcijski hiši Sever&Sever. Skrivnostno dramo z elementi trilerja, v kateri glavnega protagonista Črta spremljamo v odročno vas, polno mističnih dogodkov in skrivnostnih vezi med ljudmi, je režirala Sonja Prosenc, ki je nominirana za režijo ter skupaj s soscenaristoma Gregorjem Fonom in Nino Zupančić tudi za scenarij. Za nagrade je nominirana tudi igralska zasedba Trigrada. Marko Mandić za glavno moško vlogo, Katarina Stegnar za glavno žensko vlogo, študentka igre na AGRFT Suzana Krevh pa za stransko žensko vlogo ter tudi v kategoriji Vzhajajoča zvezda (Rising star). V tej kategoriji je nominiran še Timon Šturbej, ki nastopa v več igranih prizorih serije Inhumanum.

Slovenski filmski center sodeluje tudi v drugem pomembnem delu sarajevskega filmskega festivala, njegovem strokovnem delu – CineLink. V sklopu CineLinka, skupaj s sarajevskim festivalom, drugič podeljuje nagrado Female Voices CineLink Award za projekt, ki v filmski in avdiovizualni prostor prinaša najmočnejši ženski pečat. V žiriji, ki bo nagradila enega izmed 4 celovečernih igranih projektov v razvoju oziroma eno od 4 dramskih serij v razvoju, bosta letos poleg direktorice SFC Nataše Bučar sodelovali romunska producentka in izvršna direktorica evropske mreže audiovizualnih ustvarjalk – EWA, Anamaria Antoci in gruzijka Tamara Tatishvili, vodja strokovnega programa Medici. Nagrada bo podeljena 17. avgusta.

Na Talents Sarajevo - programu, ki predstavlja mlade perspektivne filmske ustvarjalce iz regije, pa so se med izbrane udeležence uvrstili igralka Klara Kuk, režiserja Hanna Szentpeteri in Filip Jembrih ter filmski pisec Alen Golež.

Povezane novice