Slovenski filmi od Chichesterja do Sarajeva

13. avgust 2014
Jutri se začenja 23. Chichesterski filmski festival, v petek pa 20. filmski festival v Sarajevu.

Jutri bo odprl vrata 23. Chichesterski filmski festival v Veliki Britaniji. Festival bo potekal vse do konca meseca, letos pa bo posebni poudarek na kinematografijah iz vzhodne in srednje Evrope. Na festivalu bodo predvajali več slovenskih filmov.
Prikazali bodo film Zapelji me Marka Šantića, ki je na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljšo režijo, prav tako bo na sporedu ljubezenska zgodba iz filma Šanghaj Marka Naberšnika, nominiranec za lux nagrado Razredni sovražnik Roka Bička ter prvenec Barbare Zemljič Panika. Za Paniko je to drugi mednarodni filmski festival, prvi je bil junija v Setubalu (Portugalska), kjer so ga prikazali v sekciji filmov narejeni po knjižni uspešnici. Predvajali bodo tudi italijansko-slovensko koprodukcijsko komedijo Zoran, moj nečak idiot režiserja Mattea Oleotta.

Sarajevski filmski festival, ki bo potekal od 15. do 23. avgusta, bo letos obeležil že 20. obletnico. Ob dvajsetletnici festivala bodo organizatorji predstavili tudi zgodovino in razvoj festivala. V različnih kategorijah se bodo zavrteli štirje slovenski filmi. V kategoriji predpremierno bodo predvajani Barbari, srbsko-črnogorsko-slovenska koprodukcija. Projekcija dokumentarca Projekt:rak režiserja Damjana Kozoleta bo v Sarajevu del posebnega programa. Za mlado občinstvo bo v TeenAreni predstavljen Gremo mi po svoje 2 Mihe Hočevarja, Čefurji raus! Gorana Vojnovića pa bodo zavrteli v kategoriji BH film. BH film je kategorija, v kateri prikažejo filmske ustvarjalce in filme iz Bosne in Hercegovine. V filmu igra vlogo očeta bosanski igralec Emir Hadžihafizbegović, ki je bil na festivalu v nemškem Cottbusu nagrajen za najboljšo moško vlogo.

CineLink je program sarajevskega filmskega festivala, ki je namenjen filmskim profesionalcem. Na njem poteka koprodukcijski market za projekte pred realizacijo in tiste, ki so v postprodukciji. V programu, ki prikazuje filme v postprodukciji, sta se med samo sedem projektov uvrstila kar dva slovenska koprodukcijska filma: Mama Vlada Škafarja in Naš vsakdan režiserke Ines Tanović. Projekcije še nedokončanih filmov so namenjene selektorjem pomebnih filmskih festivalov in prodajnim agentom.

Povezane novice