Slovenski filmi in avtorji na Sarajevskem filmskem festivalu

20. junij 2012
18. Sarajevski filmski festival bo potekal med 6. in 14. julijem 2012, v tekmovalni program so se uvrstili trije slovenski filmi

V tekmovalni program dokumentarnega filma sta se letos uvrstila dva slovenska filma: Dolge počitnice Damjana Kozoleta in pa Fant pobratim smrti Maje Weiss.
V tekmovalni program igranega filma se je uvrstil koprodukcijski film Ženska, ki si je utrla solze Teone Strugar Mitevske, pri katerem je sodeloval slovenski koproducent Vertigo.

Na Cinelinku, ki poteka pod okriljem sarajevskega festivala bo prisotna slovenska režiserka Hanna A. W. Slak. Njen filmski projekt za naslovem The Miner (Rudar) se je namreč uvrstil med sedemnajst izbranih projektov na natečaju cineLink in Cine Link+. Gre za platformo za razvoj in financiranje skrbno izbranih filmskih projektov, ki so zanimivi za evropske koprodukcije. Projekti obeh CineLink selekcij tekmujejo za denarne nagrade v skupni vrednosti 50 tisoč evrov ter za nagrade v obliki tehničnih storitev partnerjev in pokroviteljev, kot so ARTE, CNC, Eurimages in Synchro Film in Video.

Sarajevski filmski festival bo letos že šesto leto zapored gostil tudi Sarajevo Talent Campus, program namenjen izobraževanju in povezovanju mladih filmarjev iz jugovzhodne Evrope. Tema letošnje delavnice bo Film in mogoče prihodnosti; vanj so se uspeli uvrstiti kar trije slovenski avtorji: režiser Gregor Božič, igralec Stane Tomazin in producentka Marina Gumzi.

Povezane novice