Slovenska manjšinska koprodukcija Varuhi formule premierno na Piazzi Grande v Locarnu

31. julij 2023
Od 2. do 12. avgusta se bo v švicarskem Locarnu odvijal 76. filmski festival. V tekmovalnih sekcijah se bo za nagrade potegovalo 49 celovečernih in 40 kratkih filmov.

Največje pozornosti na tem pomembnem evropskem festivalu so deležni filmi, ki se vrtijo na Piazzi Grande, enem največjih kino-prizorišč pod zvezdami, ki sprejme do 8000 gledalcev. V 11 dneh festivala se bo tam odvrtelo 17 celovečercev, 9 jih bo v Locarnu imelo svetovno premiero, med njimi je tudi slovenska manjšinska koprodukcija Varuhi formule, srbskega režiserja Dragana Bjelogrlića.

Film nas popelje v čas hladne vojne, v oktober leta 1958. Med raziskovalnim delom v jedrskem reaktorju Vinča pri Beogradu je skupina mladih komunističnih znanstvenikov izpostavljena obsevanju smrtonosnega odmerka urana. Da bi jim rešili življenje, jih nemudoma pošljejo v pariško bolnišnico Fondation Curie na zdravljenje pod vodstvom priznanega profesorja Mathéja. Prepričan, da so izdelovali jedrsko orožje, Mathé predlaga tvegan in do takrat na ljudeh še nikoli izveden poseg presaditve kostnega mozga. Gre zgolj za eksperiment na človeških »poskusnih zajčkih« ali jim resnično želi pomagati?

Režiser Dragan Bjelogrlić je scenarij spisal skupaj z Vukom Ršumovićem in Ognjenom Sviličićem po resnični zgodbi o »srbskem Černobilu«, ki jo je v romanu Primer Vinča (Slučaj Vinča, 2017) obudil Goran Milašinović. Prizore v jedrskem reaktorju pa so lani snemali tudi v nuklearnem reaktorju Instituta Jožef Stefan (IJS) v Ljubljani.

»Vabilo na Piazza Grande v Locarnu je izjemno priznanje za vse, ki smo sodelovali pri tem filmu, vsekakor pa izjemna priložnost, da še ena pozabljena zgodba iz naše zgodovine pride v svet skozi 'velika vrata'. Vsem sodelavcem čestitam za to veliko priznanje,« je pred projekcijo, ki bo v petek, 4. avgusta, ob 21.30 uri, povedal režiser, scenarist in producent filma Dragan Bjelogrlić. Film se bo potegoval za nagrado občinstva - največje in najbolj pomembne žirije, kot pravijo v Locarnu.

V filmu poleg slovenskega igralca Jurija Drevenška igrajo Dragan Bjelogrlić, Predrag Miki Manojlović, Alexis Manenti, Radivoje Raša Bukvić, Lionel Abelanski, Ognjen Mićović, Anne Serra, Jérémie Laheurte  in drugi.

Pri srbsko-slovensko-črnogorsko-makedonski koprodukciji je sodelovala slovenska produkcijska hiša Perfo. »Sodelovanje pri tako ambicioznem filmskem projektu kot so Varuhi formule je izjemna izkušnja. Izbor v prestižno sekcijo Piazza Grande v Locarnu in svetovna premiera pred 8000 gledalci na enem največjih platen v Evropi pa bo zagotovo nekaj nepozabnega. V ponos nama je, da je Slovenija v tem filmu vidno prisotna, tako skozi večjo vlogo Jurija Drevenška, kot s ključno filmsko lokacijo; del filma je posnet v reaktorju Instituta Jožef Stefan ter na ostalih lokacijah v Ljubljani in Škofji Loki. Čudovito je, da smo lahko sooblikovali film, ki se dogaja konec petdesetih let, v času hladne vojne, z bogato scenografijo in kostumografijo in navdihujočo zgodbo, ki je relevantna tudi danes. Podpora Slovenskega filmskega centra in Ministrstva za kulturo je omogočila, da je film takšen, kot smo si ga vsi želeli,« sta ob tej priložnosti izjavila koproducenta filma Aleš Pavlin in Andrej Štritof.

Film je finančno podprl Slovenski filmski center.

Povezane novice