Slovenski film ponovno praznuje v Sarajevu

23. julij 2011
Lansko leto sta se v Sarajevu predstavili samo dve slovenski manjšinski koprodukciji.

V Sarajevo prvič potuje Nejc Gazvoda, s celovečernim igranim prvencem Izlet, ki so ga v bosanščino nekoliko nesrečno prevedli v Piknik. V mednarodni konkurenci osmih filmov se bo potegoval za glavno nagrado festivala srce Sarajeva. Film Izlet je edina svetovna premiera v tem programu, na sporedu pa bo 28. julija ob 20.00. Po projekciji bo sprejem v čast vseh slovenskih filmov na festivalu.
V tekmovalno sekcijo kratkega filma sta se uvrstila kar dva slovenska filma. Režiser Martin Turk je posnel Stvari, ki jih nisva nikoli naredila in se v Sarajevu vrača prvič po letu 2008, ko so v isti sekciji predvajali njegov kratki film Vsak dan ni vsak dan.
Režiser Blaž Kutin predstavlja Toplo za ta letni čas in se na festivalu predstavlja že tretjič: prvič je to bilo leta 2006, ko so prikazali njegov kratkometražni prvenec Principessa, drugič pa leta 2008, ko se je s prvencem Nikoli nisva šla v Benetke uvrstil v celovečerni tekmovalni program,
Poleg slovenskih tekmuje v tej sekciji še devet filmarjev iz držav JV Evrope (Ivan Ramadan, Daniel Sandu, Veljko Popović, Nadedja Koseva, Dalibor Matanić, Virag Zomoboracz, Huseyin Karabey, Victor Dragomir, Attila Till) .
V tekmovalno sekcijo dokumentarcev so izbrali film uveljavljene režiserke Maje Weiss Kam je izginil delavski razred, v TEEN Areni (sekcija mladinskega filma) pa bo prikazana uspešnica Gremo mi po svoje Miha Hočevarja, kar bo za ta film mednarodna premiera.
Festivalska uspešnica Oča Vlada Škafarja se je uvrstila v program v fokusu, kjer predstavljajo filme, ki so bili prikazanih v Cannesu, Berlinu in Benetkah.
Ob filmskem programu potekajo še drugi dogodki. Na filmskem koprodukcijskem marketu Cinelink
predstavljajo filmske projekte, ki iščejo koproducente. Edini slovenski projekt prinaša produkcija Gustav film, ki predstavlja novi projekt Vlada Škafarja z naslovom Mati.
Talent Campus je program za mlade filmske avtorje iz JV Evrope. Letos se je v ta program uvrstila študentka filmske režije Katarina Sočan, ki bo lahko prisotna na delavnicah in predavanjih uveljavljenih filmskih ustvarjalcev.
V okviru Regionalnega foruma, ki je srečanje ključnih strokovnjakov s področja kinematografije v državah JV Evrope, bo sodelovala tudi ekipa Filmskega centra Slovenije, z novim direktorjem Jožkom Rutarjem.

Povezane novice