V Sarajevu nagrajena mladinsko romantična komedija Gajin svet in dokumentarni projekt Hči Camorre

17. avgust 2018
Otroška žirija 24. filmskega festivala v Sarajevu je odločila, da je najboljši film po njihovem izboru mladinsko romantična komedija Gajin svet režiserja Petra Bratuše. Režiser Siniša Gačić je na Docu Rough Cut Boutique programu za svoj dokumentarni filmski projekt Hči Camorre prejel glavno in HBO Europe nagrado.

Otroška žirija 24. filmskega festivala v Sarajevu je odločila, da je najboljši film po njihovem izboru mladinsko romantična komedija Gajin svet režiserja Petra Bratuše. Kot smo že poročali, se je film uvrstil v otroški program (Teen Arena), ki je pomemben segment festivala in ima izkušeno festivalsko otroško občinstvo. Film je na letošnjem filmskem festivalu v Motovunu, v sekciji Buzz@teen, že prejel glavno nagrado.

Gajin svet je sodobna in dinamična družinska romantična komedija z elementi kriminalke, postavljena  v današnje urbano okolje.  V filmu igrajo: Tara Milharčič, Neža Smolinsky, Anže Gorenc, Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Primož Pirnat, Lotos Vincenc Šparovec, Nataša Barbara Gračner, Jana Zupančič, Judita Zidar, Boris Ostan, Manca Dorrer, Katja Ogrin, Miha Brajnik, Štefan Kušar, Jernej Tozon, Gitica Jakopin, Žak Župan Galunič, Erik Fevžer Maksimovič, Jan Gaberšek in Nejc Lukežič. Film je nastal v koprodukciji Feline Films in RTV Slovenija, s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Scenarij zanj sta napisala Špela Oblak Levičnik in Peter Bratuša. 

Film si bo občinstvo v tekmovalnem programu lahko ogledalo na letošnji ediciji 21. Festivala slovenskega filma, svojo slavnostno slovensko premiero pa bo doživel v sklopu projekta Naši filmi doma in sicer v torek, 18. septembra ob 19. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Na rednem sporedu slovenskih kinematografov si ga bo mogoče ogledati od 27. septembra.

Na Docu Rough Cut Boutique programu, ki se osredotoča izključno na dokumentarne filme iz jugovzhodne Evrope, ki so v produkciji ali postprodukciji, je glavno nagrado za postprodukcijo dokumentarnega filmskega projekta Hči Camorre prejel slovenski režiser Siniša Gačić. Nagrado v višini 20.000 evrov podeljuje Digital Cube Romania. V sklopu istega programa je projekt prav tako prejel tudi HBO Europe nagrado v višini 2.000 evrov. Gre za slovensko – italijansko koprodukcijo.

Ob tem je režiser povedal: »Nagrad smo zelo veseli. Sta še dodatna motivacija ob zaključku dolgoletnega projekta, saj z Anko Pirš snemava film že od leta 2014. Hvaležni smo Docu Rough Cut Boutique za neprecenljivo izkušnjo. Na delavnicah v Sofiji in Sarajevu smo se veliko naučili in s pomočjo odličnih mentorjev spoznali nove možnosti naše filmske pripovedi.«

Siniša Gačić in Anka Pirš v dokumentarnem filmskem projektu Hči Camorre spremljata nekdanjo kamoristično morilko Cristino Pinto, ki se po štiriindvajset letni zaporni kazni bori z izzivi vsakdanjega življenja. Kmalu po prihodu iz zapora njen partner Raffaele zboli za rakom. Cristina poišče zatočišče pri hčerki Elleni, s katero skušata nadoknaditi izgubljena leta. Pri sedeminštiridesetih letih se Cristina tako ponovno vzpostavlja kot žena, mati in babica.

Scenarij je napisala Anka Pirš, producentka filma je Dunja Klemenc iz produkcijske hiše Studio Maj. 
Koproducent je Ognjen Dizdarević (Ballandi Arts), montažer filma je Andrej Nagode. 
Projekt nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Najnovejši dokumentarni film Odraščanje režiserjev Siniše Gačića in Dominika Menceja  si bodo obiskovalci lahko ogledali na letošnjem 21. Festivalu slovenskega filma.

V Sarajevu so podelili tudi nagrade v sklopu koprodukcijske tržnice Cinelink, kjer predstavljajo najbolj obetavne filmske projekte iz regije, ki so v fazi razvoja in iskanja financiranja. V sedemčlanski žiriji je bil tudi Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Nagrado Eurimages za razvoj koprodukcije je prejel hrvaško-slovenski projekt Varno mesto scenarista in režiserja Juraja Lerotića. Nagrado Arte mednarodnih odnosov pa manjšinska koprodukcija Praznik dela scenarista in režiserja Pjera Žalice. Pri obeh filmih je slovenski producent Staragara.

Štipendijo Eave je prejel koprodukcijski projekt Fiume o morte! scenarista in režiserja Igorja Bezinovića. Gre za francosko-hrvaško-slovensko koprodukcijo, slovenska koproducentka je Marina Gumzi iz produkcijske hiše Nosorogi.

Več o vseh nagradah letošnjega festivala je dostopno na tej povezavi.

 

Povezane novice