Gajin svet navdušil občinstvo v Cankarjevem domu

19. september 2018
Projekt Naši filmi doma od lanske jeseni organizira Slovenski filmski center v sodelovanju s Cankarjevim domom.

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od lanske jeseni, se je včeraj v torek, 18. septembra ob 19. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma odvila slavnostna premiera mladinske romantične komedije Gajin svet režiserja Petra Bratuše, ki je s Špelo Oblak Levičnik napisal tudi scenarij.

Bratuša je ob tem dejal: »Vesel sem pobude Slovenskega filmskega centra in Cankarjevega doma za organizacijo projekcij Naši filmi doma iz dveh razlogov: ker so dokaz, da je v povezovanju moč in smisel in tudi zato, ker slovenske gledalce spodbujajo k ogledu domačih filmov, saj lahko ljudje tudi na ta način podpirajo slovenske ustvarjalce. Gajin svet je film, ki z občečloveškimi emocijami nagovarja občinstvo, na spodbuden način odpira aktualne in pereče teme, in kot tak demonstrira spoštovanje do slovenske filmske stroke.«

Zgodbo kot glavni lik filma pripoveduje enajstletna Gaja, ki je kot Pika Nogavička sodobnega časa – pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih ovir. Film prav tako opozarja na težave, s katerimi se na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, in obravnava zagate, ki so del vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini in nevarnosti spleta.

Aktualnost filma je bila opažena tudi na festivalih, saj je Gajin svet do sedaj prejel glavno nagrado v mednarodni konkurenci celovečernih filmov za otroke in mlade Buzz@teen v Motovunu, nagrado za najboljši film otroške žirije na 24. filmskem festivalu v Sarajevu in vesni za posebne dosežke ter za masko (Nataša Sevčnikar) na 21. Festivalu slovenskega filma. V slovenskih kinematografih bo film na ogled od 27. septembra.

Glavna igralka Tara Milharčič je po premieri dejala: »Film sem si ogledala že nekajkrat in ljudje so bili vsakič navdušeni. Tako je bilo tudi na slavnostni premieri v Cankarjevem domu, ki je bila res nekaj posebnega. Všeč mi je, da se film zdi dober tako otrokom kot tudi njihovim staršem, zato verjamem, da si ga bo ogledalo še veliko ljudi in da se bodo o njem tudi pogovarjali. Ker prav o tem film tudi govori.«

V filmu poleg Tare Milharčič igrajo še: Neža Smolinsky, Anže Gorenc, Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Primož Pirnat, Lotos Vincenc Šparovec, Nataša Barbara Gračner, Jana Zupančič, Judita Zidar, Boris Ostan, Manca Dorrer, Katja Ogrin, Miha Brajnik, Štefan Kušar, Jernej Tozon, Gitica Jakopin, Žak Župan Galunič, Erik Fevžer Maksimovič, Jan Gaberšek, Nejc Lukežič. 

Častni gost prireditve je bil Mojmir Sepe, saj so različne interpretacije njegove legendarne pesmi Zemlja Pleše tudi v filmu. Ob koncu dogodka, ki ga je tudi tokrat povezoval Nejc Šmit, je filmska ekipa saksofon, na katerega Gaja igra v filmu, simbolično poklonila novemu ministru za kulturo Dejanu Prešičku, z mislijo, da bi se za ustvarjanje slovenskih filmov uredili evropsko primerljivi pogoji.

Naslednja slavnostna premiera v sklopu dogodkov Naši filmi doma bo že prihodnji teden, in sicer si bo občinstvo v četrtek, 27. septembra, lahko ogledalo celovečerni igrano-dokumentarni film Cankar režiserja Amirja Muratovića. V sredo, 10. oktobra, pa bodo na sporedu Posledice, prvenec režiserja Darka Štanteta, ki je na 21. Festivalu slovenskega filma prejel kar štiri vesne in nagrado žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark. Oba dogodka bosta ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Povezane novice