Romantični komediji Gajin svet tretja zlata rola

24. junij 2019
Danes dopoldne je v ljubljanskem Koloseju ekipa filma Gajin svet za preseženih 75.000 gledalcev prejela tretjo zlato rolo.

Filmsko nagrado, ki jo najbolj gledanim slovenskim filmom podeljujejo od leta 2001, je režiser filma Peter Bratuša prejel od direktorice filmskega programa in marketinga v Koloseju Ursule Spruk ter predstavnika Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev igralca Jurija Drevenška, torej obeh organizacij, ki nagrado podeljujeta.

»Tretja zlata rola in 75.000 gledalcev, vse to mi veliko pomeni. Zadovoljen sem in ponosen, ker je Gajin svet dokaz, da je mogoče z žanrskim filmom nagovoriti široko občinstvo, ga zabavati in se ga dotakniti ter obenem odpreti pogovor o zelo resni in nevarni temi - o spletni zlorabi otrok in mladostnikov. Več kot 20.000 učencev s 53 slovenskih osnovnih šol se je udeležilo delavnic, ki so ob pomoči odlomkov iz filma spregovorili o tej temi. Upam, da bodo potencial Gajine zgodbe prepoznali tudi na TV Slovenija in Slovenskem filmskem centru, ki ravno v teh dneh odločajo o sredstvih za Gajin svet 2,« je ob podelitvi povedal režiser Peter Bratuša.

»V zadnjih dveh letih je to že drugi mladinski film, ki si ga je ogledalo več kot 75.000 gledalcev. Izjemno nas veseli, da smo v zadnjem času priča pravemu razcvetu mladinskih filmov. Verjamemo, da se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnosti, saj je pomembno, da so v kinu mladim na voljo tudi kvalitetni filmi slovenske produkcije. Ekipi iskreno čestitamo,« je ob predaji nagrade povedala Sprukova.

Podelitve zlate role so se poleg režiserja, soscenaristke Špele Levičnik Oblak in igralca Sebastiana Cavazze udeležili mladi igralci Tara  Milharčič, Neža Smolinsky, Anže Gorenc, Gitica Jakopin, Žak Župan Galunič in Jan Gaberšek. Ekipi pa so prvi zaploskali ljubljanski osnovnošolci, ki so zadnji šolski dan preživeli v Koloseju in si Gajin svet pred podelitvijo zlate role tudi ogledali.

Gajin svet je sodobna in dinamična družinska romantična komedija z elementi kriminalke, postavljena v današnje urbano okolje. Skozi napeto zgodbo, ki jo pripoveduje enajstletna Gaja, film opozarja na pasti sodobnega sveta in nagovarja previdni uporabi svetovnega spleta.

Film je režiral Peter Bratuša, ki je skupaj s Špelo Levičnik Oblak tudi avtor scenarija. V glavnih vlogah skupaj z mladimi igralci Taro Milharčič, Anžetom Gorencem, Nežo Smolinsky in Gitico Jakopin nastopajo še Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Jana Zupančič, Lotos Šparovec, Primož Pirnat in drugi.

Romantična komedija Gajin svet, je prejemnica glavne nagrade festivala filmov za mlade Buzz@teen (Motovun) in najboljši film po mnenju otroške žirije 24. filmskega festivala v Sarajevu, na Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je bila nagrajena z dvema vesnama za posebne dosežke in najboljšo masko (Nataša Sevčnikar). Film je bil prikazan v tekmovalnem programu 23. mednarodnega festivalu otroškega in mladinskega filma Schlingel v Chemnitzu (Nemčija) in je prejel tri zlate role.

Gaja (Tara Milharčič) živi z očetom Petrom (Sebastian Cavazza) in starejšo sestro Teo (Neža Smolinsky), saj se mama Nina (Jana Zupančič) pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Ker so v družini tako rekoč čez noč ostali samo trije člani, se skušajo znova postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja. Gaja vadi saksofon in se zelo dobro razume z Emo (Ajda Smrekar), svojo učiteljico saksofona. Rada se druži z najboljšim prijateljem Maticem (Anže Gorenc), ki je sicer računalniški genij, a tudi večna žrtev močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi stala ob strani. Skupaj izpilita tudi načrt, kako rešiti sestro Teo in njeno prijateljico Dašo (Gitica Jakopin), ki sta zaradi naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti.

Film na simpatičen in dostopen način opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, saj obravnava zagate, ki so del našega vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini ter nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij.

Gajin svej je nastal s finančno podproro Slovenskega filmskega centra.

Za dodatne informacije o filmu in ogled napovednika vas vabimo, da obiščete tudi spletno stran www.gajinsvet.si.


Sporočilo za javnost je pripravil Kolosej.

Povezane novice