Slovenski filmi na 24. Sarajevskem filmskem festivalu

18. julij 2018
V tekmovalnem dokumentarnem programu bo svojo svetovno premiero doživel dvaindvajset minutni dokumentarni film Fundamenti režiserja Petra Cerovška, v otroškem programu pa bo svojo premiero doživel nov otroško-mladinski film Gajin svet režiserja Petra Bratuše.

Sarajevski filmski festival bo potekal od 10. do 17. avgusta, tudi letos v družbi slovenskega filma.

V tekmovalnem dokumentarnem programu bo v sredo, 15. avgusta ob 19. uri, svojo svetovno premiero doživel dvaindvajset minutni dokumentarni film Fundamenti režiserja Petra Cerovška. Režiser skozi kuhinjsko okno leto dni spremlja gradnjo luksuznega hotela. V posneti material se nehote prikradejo drobci razpada njegove zveze, ki zamajejo temelje filma. Producent filma je Društvo za kulturne in raziskovalne dejavnosti Enabanda.

V otroškem programu (Teen Arena), ki je pomemben segment festivala in ima izkušeno festivalsko otroško občinstvo, bo svojo premiero doživel nov otroško-mladinski film Gajin svet, režiserja Petra Bratuše. Na sporedu bo v sredo, 15. avgusta ob 17. uri, v Pozorištu mladih. 

Gajin svet je sodobna in dinamična družinska romantična komedija z elementi kriminalke, postavljena v današnje urbano okolje. Pripoved poteka preko 11-letne Gaje, ki živi v sveže razdrti družini, vendar starš, ki ostane, ni mama, temveč oče. Zgodba je začinjena z aktualno tematiko, nevarnostjo svetovnega spleta. Vanjo se naivno zaplete Gajina starejša sestra Tea, tipična 14-letna najstnica. Njun oče Peter, zdravnik, ki se je doslej posvečal predvsem svoji karieri, mora po odhodu žene za začetek najprej spoznati svoji hčeri in si prislužiti njuno zaupanje. Gaja pogumno vodi očeta med družinskimi opravili in obveznostmi na humoren način, tako da je oče pripravljen, ko pride trenutek pomembne odločitve. Njegovo ukrepanje jih poveže in vzpostavi kot družino, ki si je blizu. V filmu igrajo:
Tara Milharčič, Neža Smolinsky, Anže Gorenc, Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Primož Pirnat, Lotos Vincenc Šparovec, Nataša Barbara Gračner, Jana Zupančič, Judita Zidar, Boris Ostan, Manca Dorrer, Katja Ogrin, Miha Brajnik, Štefan Kušar, Jernej Tozon, Gitica Jakopin, Žak Župan Galunič, Erik Fevžer Maksimovič, Jan Gaberšek in Nejc Lukežič. Film je nastal v koprodukciji Feline Films in RTV Slovenija, s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Scenarij zanj sta napisala Špela Oblak Levičnik in Peter Bratuša. Film bo svojo slavnostno slovensko premiero doživel v sklopu projekta Naši filmi doma in sicer v torek, 18. septembra ob 19. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Pred tem si ga bo slovensko občinstvo lahko ogledalo na 21. Festivalu slovenskega filma.

Lani je v Sarajevu svojo svetovno premiero doživela filmska otroško-mladinska uspešnica Košarkar naj bo po literarni predlogi Primoža Suhodolčana in v režiji Borisa Petkoviča. Leta 2016 pa se je v otroški programski sklop uvrstili film Nika, režiserja Slobodana Maksimovića, ki se bo na letošnji ediciji festivala v programu kratkega filma predstavil s filmom Nevidna roka Adama Smitha. Nekje v Evropi Grk dolguje Francozu, ki dolguje Slovenki, in ona Italijanu, ki denar dolguje Grku. Nemka, ki ne dolguje nikomur, si želi le miren spanec. Britanec išče izhod. Film je posnet v enem kadru z ekipo in igralci iz več kot desetih držav. Vsak govori v svojem jeziku in vsi se razumejo. Pod film se podpisuje produkcijska hiša December.

Tudi v bosansko-hercegovski program so se uvrstili trije slovenski filmi. Dober dan za delo režiserja Martina Turka bo imel na festivalu svetovno premiero. Celovečerni igrani film je družbena drama, ki temelji na likih in spremlja Armina, navadnega človeka. Le-ta poskuša najti svoj prostor v življenju, njegova zgodba pa govori o tem, kako je razvrednotenje človeške integritete ena izmed najbolj bolečih posledic krize. Film je bil posnet v okviru projekta Sarajevo mesto filma in je koprodukcija držav Bosne in Hercegovine, Turčije in SlovenijeDrugi film v tem programu je  Rudar scenaristke in režiserke Hanne Slak, tretji pa kratki igrani film Fountain scenarista in režiserja Gorana Vojnovića.
Lani je minilo 100 let, odkar je Marcel Duchamp razstavil svoje znamenito delo Fountain, ki ni bilo v osnovi nič drugega kot pisoar. Original velja za izgubljen, replike pa so bile predmet mnogih afer, saj so na razstavah po svetovnih muzejih ljudje poskušali delu nasilno vračati osnovni namen. Ob 100-letnici se je pojavilo vprašanje: Kaj če ga je nekdo vrnil nazaj v stranišče, je še umetniško delo? Skupno bo v tem programu prikazanih 76 filmov, od tega jih bo 21 imelo svetovne, 13 pa mednarodne premiere.

Poleg tega se bodo na koprodukcijski tržnici Cinelink predstavili Orkester režiserja Matevža Luzarja, producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film in Praznik dela scenarista in režiserja Pjera Žalica, kjer je slovenski koproducent Staragara. Le ta je koproducent tudi pri hrvaško-slovenskem projektu Varno mesto (Safe Place), scenarista in režiserja Juraja Lerotića. Lansko leto je prvo nagrado Cinelinka za najboljši projekt (Eurimages Co-Production Development Award) prejel projekt Polsestra, režiserja Damjana Kozoleta in producenta Danijela Hočevarja iz produkcijske hiše Vertigo.

V sklopu CineLink line-up, ki se osredotoča na režiserje s prvim ali drugim projektom iz jugovzhodne Evrope, pa se bo predstavil koprodukcijski projekt Fiume o morte! scenarista in režiserja Igorja Bezinovića. Gre za francosko-hrvaško-slovensko koprodukcijo, slovenska koproducentka je Marina Gumzi iz produkcijske hiše Nosorogi.

Na letošnjem Talents Sarajevo - programu, ki predstavlja mlade perspektivne filmske ustvarjalce, pa so med izbranimi 61 udeleženci tudi trije iz Slovenije - igralka Liza Marija Grašič, režiserka Ana Trebše in novinarka Nadina Stefančič.

Povezane novice