Premiera slovenskega filma Odraščanje

01. marec 2018
V ponedeljek 5. marca ob 20.30 uri v Kinodvoru. Projekciji bo sledila predstavitev filmske ekipe in pogovor z ustvarjalci.

V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma, ki jih pripravlja mestni kino Kinodvor, si bo dokumentarni film Odraščanje režiserjev Siniše Gačića in Dominika Menceja mogoče ogledati v ponedeljek, 5. marca, ob 20.30 uri. Projekciji bo sledila predstavitev filmske ekipe in pogovor z ustvarjalci. Producent in distributer filma je produkcijska hiša Zuhr film, pri filmu pa tokrat kot dramaturginja sodeluje tudi mlada slovenska režiserka Katarina Morano, ki je na lanskem filmskem festivalu v Karlovih Varih, v sklopu platforme Future Frames, bila izbrana med deset najobetavnejših mladih režiserjev s svojim magistrskim projektom "Ljubljana – München 15:27".

Slavnostne premiere slovenskih filmov, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma, podpira tudi Slovenski filmski center, javna agencija RS. Film prihaja tudi na redni spored Art kino mreže Slovenije.

Dokumentarni film Odraščanje je intimni portret štirimesečnega Tiborja in njegovih mam Daje in Jedrt, ki se podata v boj proti diskriminaciji svoje družine. Ko se v predbožičnem času leta 2015 vključita v predvolilno kampanjo ob referendumu o izenačitvi zakonskih zvez, njihovo zasebno življenje postane ena glavnih političnih tem v državi. Poleg izzivov, ki jih prinaša prvo starševstvo, se morata Daja in Jedrt soočiti še z nasprotniki, ki ju primerjajo s pedofili, njuno razmerje pa označujejo kot nenaravno.

Siniša Gačić je za svoj prvi dolgometražni dokumentarec Boj za na Festivalu slovenskega filma leta 2014 prejel vesno za najboljši celovečerec, Dominik Mencej pa je na isti izdaji festivala s študentskim filmom Prespana pomlad osvojil vesne za najboljši kratki film, režijo in scenarij. 

Odraščanje je bil zaključni film lanskega 33. Festivala LGBT filma v ljubljanski Slovenski kinoteki. V izbranih kinih Art kino mreže Slovenije bo na ogled v naslednjih terminih: v Kinodvoru od 5. marca, v Kinogledališču Tolmin 7. marca, v Mestnem kinu Metropol v Celju 17. marca, v Kosovelovem domu Sežana in v Kinu Domžale 19. marca, v Kinu Velenje 23. in 25. marca, ter v Kulturnem domu Krško 27. marca.

Povezane novice