Začetek snemanja celovečernega prvenca Urške Djukić

20. junij 2023
Danes je v furlanskem mestu Čedad padla prva klapa celovečernega igranega filma Urške Djukić z delovnim naslovom Little Trouble Girls.

Za mlado filmsko umetnico Urško Djukić je izjemno obdobje. Domačo in mednarodno strokovno ter širšo javnost je opozorila nase z zrelim, premišljenim in avtorsko izpiljenim pristopom ter temami, v katerih izpostavlja nasilje nad ženskami kot pomembno temo v družbenem dialogu.

Področje svojega zanimanja je nazadnje strnila v hibridno vizualno pripoved Babičino seksualno življenje (2021), kratki animirano-dokumentarni film, ki ga je Evropska filmska akademija (EFA) lani razglasila za najboljši evropski kratki film. Ta uspeh je producent filma Boštjan Virc označil za zgodovinski dosežek slovenskega filma, primerljiv z vrhunskimi rezultati, ki jih v svetu dosegajo slovenski športniki. Letos je Babičino seksualno življenje, ki je nastalo po knjižni predlogi Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače, prejelo še cezarja, nagrado francoske filmske akademije. Prejšnji teden je Urška Djukić za ustvarjalni opus v zadnjih dveh letih dobila še Župančičevo nagrado Mestne občine Ljubljana.

Številne domače in mednarodne nagrade so dobra popotnica težko pričakovanemu prvencu, ki ga je začela snemati danes. V filmu z delovnim naslovom Little Trouble Girls nadaljuje pomembno temo, ki jo je razvila v Babičinem seksualnem življenju, torej vpliv družbenih vzorcev in pravil, ki se skozi generacije prenašajo na dekleta in njihovo dojemanje lastnega telesa.

Zgodba filma govori o sramežljivi in občutljivi najstnici Luciji, ki v času odraščanja krmari med pričakovanji okolja in odkrivanjem lastne seksualnosti. Gre za napet, a tudi humoren film o odraščanju, ki išče odgovor na vprašanje, čigavo telo je moje telo.

Urška Djukić je ob začetku snemanja dejala: »Hvaležna sem, da lahko ustvarjam filme in da lahko skozi umetniško refleksijo predvsem sebe in sveta okoli sebe pri gledalcih spodbudim vprašanja, kritičnost ter empatijo in čutenje lastne biti.« 

 

Igralska zasedba

Filmska ekipa bo 20 dni v Čedadu in okolici, saj je to tudi glavna lokacija filma. Devet dni bodo snemali v Ljubljani, še šest snemalnih dni jih čaka pozimi. Film Little Trouble Girls bo torej nastal v 35 snemalnih dneh.

V vlogi glavne junakinje Lucije nastopa Jara Sofija Ostan, njeno prijateljico Ano Marijo pa igra Mina Švajger. Igralsko zasedbo sestavljajo še priznana imena: Saša Tabaković (zborovodja), Nataša Burger (mama Helena), Lotos Vincenc Šparovec (oče Niko), Špela Frlic (teta Milena), Staša Popović (Klara), Mateja Strle (Uršula), Brane Završan (dr. Primožič), Saša Pavček (sestra Magda), Irena Tomažin (sestra Kati), Mattia Casson (delavec). V filmu nastopa tudi projektni dekliški pevski zbor s 26 pevkami.

Scenarij za prvenec je Urška Djukić pisala z Marino Gumzi, tudi koproducentko filma, in ga razvijala na intenzivnih mednarodnih programih ter delavnicah za razvoj prvencev, kot so Cinéfondation Rezidence (rezidenca v okviru filmskega festivala v Cannesu), Torino Film Lab, Ponta Lopud, First Film First in Residence Moulin D'Ande. Razvoj projekta so sofinancirali Slovenski filmski center, Re-act, program Ustvarjalna Evropa Media in francoska regija Nova Akvitanija.

Film soustvarjajo še direktor fotografije Lev Predan Kowarski, scenograf Vasja Kokelj, ekipi se je pridružila italijanska kostumografka Gilda Venturini, oblikovalka maske je Eva Uršič. Glasbo za film bo zložil Lojze Krajnčan, pri čemer kot umetniška vodja nastopajočega pevskega zbora sodeluje Jasna Žitnik Remic. Snemalec zvoka je Ivan Antić, oblikoval ga bo Julij Zornik - TBC. Montažer Vladimir Gojun prihaja iz Hrvaške.

Producenti filma so Jožko Rutar za produkcijo SPOK Films (Slovenija), Miha Černec in David Cej  za produkcijo Staragara I.T. (Italija), Katarina Prpić za produkcijo Izazov 365 (Hrvaška), koproducenti filma so še Nosorogi in RTV Slovenija.

Produkcijo filma Little Trouble Girls sofinancirajo Slovenski filmski center, javna agencija RS, RTV Slovenija, direkcija za film italijanskega ministrstva za kulturo, sklad za avdiovizualne medije Furlanije - Julijske krajine, filmska komisija Furlanije - Julijske krajine in Hrvaški avdiovizualni center. Film nastaja s podporo programa Arri International Support Programme.

 

Več o režiserki Urški Djukić

Urška Djukić je študirala na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici. Leta 2016 je posnela kratki igrano-animirani film Dober tek, življenje! ter zanj prejela vesno za najboljši kratki film na 19. Festivalu slovenskega filma.

Leta 2018 je sorežirala film The right one, ki je bil kot del omnibusa SEE Factory Sarajevo mon amour premierno prikazan v Cannesu, v sekciji Štirinajst dni režiserjev 2019. Istega leta je bila izbrana v 39. edicijo Cinéfondation Rezidence, kjer je razvijala svoj prvi celovečerni film z delovnim naslovom Little Trouble Girls. Leta 2021 je nadaljevala razvoj prvenca na delavnici Torino Film Lab in omenjenih drugih iniciativah.

Babičino seksualno življenje je doživelo svetovno premiero na mednarodnem filmskem festivalu animacije Ottawa 2021, na festivalu Encounters je prejela posebno omembo žirije, na Festivalu slovenskega filma je dobila vesno za posebne dosežke, na festivalu Linea d’Ombra pa nagrado za najboljši film.

 

Foto: SPOK Films in Željko Stevanić/IFP

Vir: Slovenski filmski center

Povezane novice