Svetovna premiera kratkega animirano-dokumentarnega filma Babičino seksualno življenje

17. avgust 2021
Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače.

V glavni tekmovalni program enega najpomembnejših festivalov animacije ter najstarejšega festivala animiranega filma v Severni Ameriki sta bila izmed 2.528 prijavljenih filmov, v stoterico tekmovalnih, izbrana tudi 2 slovenska; animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić in Steakhouse režiserke Špele Čadež. Ottawa Film Festival bo potekal v glavnem kanadskem mestu od 22. 9. do 3. 10.

Film Djukićeve bo imel na festivalu svetovno premiero. Gre za kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače.

Režiserka je ob tem povedala: »Upam, da bo film odpiral vprašanja glede slovenske in svetovne zgodovine intimnosti, ki je v nekaterih delih sveta, spričo pospešene radikalizacije konzervativnih idej, še kako živa. Želim si, da bi imelo čim več gledalcev priložnost videti film v kino dvoranah, na velikih platnih, saj je tam izkušnja neprimerljivo močnejša.«

Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala in Maria Bohr. Ko-režiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom, zvok je oblikoval Julij Zornik.

Septembra bo film Babičino seksualno življenje hkrati doživel tudi britansko premiero na vodilnem britanskem festivalu kratkega filma Encounters 2021. Nato bo film nadaljeval pot na Vancouver International Film Festival, katerega štirideseta edicija bo potekala med 1. in 11. oktobrom.

Film je slovensko-francoska koprodukcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, producent Boštjan Virc, francoski partnerji pa so produkcijska hiša Ikki films in televizija ARTE, s partnerji CNC ter Ciclic Animation Residency, prejel je sredstva Creative Europe MEDIA. Film je nastal tudi v sodelovanju s filmskim studiem Viba film. Več o nastajanju filma je dostopno tukaj.

Svetovna premiera filma Steakehouse je bila v tekmovalnem programu kratkih filmov letošnjega 74. filmskega festivala v Locarnu, kjer je prejel posebno omembo mlade žirije. Film nadaljuje festivalsko pot na Sarajevskem festivalu. Scenarij za film Steakhouse je napisal Gregor Zorc, glavna animatorka je Zarja Menart, skladatelj glasbe je tudi tukaj Tomaž Grom. Zrezek že več dni leži v marinadi. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen. Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov? Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Finta, producentki sta Tina Smrekar in Špela Čadež. Koproducenti so RTV Slovenija, nemški Fabian&Fred in francoski Miyu.

Oba filma je sofinanciral Slovenski filmski center.

Povezane novice