Urški Djukić Župančičeva nagrada 2023 za dvoletno obdobje

01. junij 2023
V torek, 30. maja, je Mestna občina Ljubljana razglasila letošnje prejemnike Župančičevih nagrad. Nagrade, ki bodo 14. junija podeljene že 59., so najvišje priznanje Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture.

Med letošnjimi prejemniki nagrade za dvoletno ustvarjanje je tudi filmska avtorica Urška Djukić, ki jo je po številnih mednarodnih uspehih filma Babičino seksualno življenje (2021), za nagrado predlagal tudi Slovenski filmski center.  

V obrazložitvi nagrade so na občini zapisali: “Režiserka v središče svojih zgodb postavlja ženske, s prepletanjem različnih form – animacije, fikcije ter različnih oblik eksperimentalnih tehnik ustvarja hibridne vizualne pripovedi. Pri svojem delu se ne boji biti kritična in angažirana in tako iz njenih del veje kritični premislek o družbeni realnosti ter želja, da bi s svojim delom opominjala ter opozarjala. S svojim delovanjem in uspehi pomembno prispeva k prepoznavnosti slovenskega animiranega filma širom po svetu.”

Film Babičino seksualno življenje je prejel številne nagrade, med njimi glavno nagrado Grand Prix Tampere 2022, vesno za posebne dosežke na Festivalu slovenskega filma 2021, evropsko filmsko nagrado EFA 2022 in hkrati nagrado francoske Filmske Akademije cézar 2023. Prav z zadnjima dvema nagradama, je Urški Djukić uspel zgodovinski met v samostojni Sloveniji. Da je film Evropska filmska akademija razglasila za najboljši kratki film, je producent filma Boštjan Virc označil za zgodovinski dogodek, primerljiv z vrhunskimi slovenskimi rezultati v športu. Najvišja francoska filmska nagrada cezar, ki je najnovejša v nizu prestižnih nagrad za animirano-dokumentarni film v slovensko-francoski koprodukciji, pa je svojevrsten poklon slovenski avtorici, saj gre za prvo tovrstno nagrado v zgodovini slovenskega filma. 

Režiserka je o filmu povedala: “Odprli smo nekakšno Pandorino skrinjico kolektivno potlačenih travm, ki izvirajo iz slabega odnosa do intimnosti, kot so ga imeli naši predniki. Dejstvo pa je, da film danes tako močno rezonira tudi zato, ker obravnavana tema agresivnih intimnih odnosov ni le stvar preteklosti, temveč se v veliki meri še vedno srečujemo z izkrivljeno podobo intimnosti ter nerazumevanjem in nespoštovanjem ženskega telesa.”

Mednarodni uspeh Urške Djukić je plod skrbno načrtovane in sistematične vpetosti v mednarodno kolesje filmske industrije. Njen prodor v tujino se je začel že leta 2019, ko so jo med številnimi kandidati izbrali za sodelovanje v mednarodnem projektu »Southeast European Factory«, v sklopu katerega je ustvarila kratki film »The Right One«, ki se je zavrtel v posebnem programu filmskega festivala v Cannesu. Djukićeva je scenarij za svoj prvenec z naslovom Little Trouble Girls razvijala na intenzivnih mednarodnih programih in delavnicah za razvoj prvencev (kot sta Cinéfondation Rezidence v sklopu cannskega filmskega festivala, Torino Film Lab in program First Film First), kar jo je dodatno vpelo v mednarodni prostor. Po številnih tujih lovorikah in za slovenski film zgodovinsko pomembnih zmagah je krog sklenila ljubljanska Župančičeva nagrada, nagrada rodnega mesta Urške Djukić.

Župančičevo nagrado za dvoletno ustvarjanje je prejela tudi igralka Ajda Smrekar, članica ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega. 

V Obrazložitvi nagrade so na občini zapisali: “Igralka Ajda Smrekar, članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, je prepoznaven obraz gledališke in filmske krajine, ki jo odlikuje sodoben, svež in živahen igralski temperament, nekakšen dinamizem mlad(ostn)ih urbanih generacij, ki se neločljivo vpenja v osebnostno, ustvarjalno in kulturno širino igralke ter oplaja z zrelim, poglobljenim pristopom in izpiljenim obvladovanjem izraznih razsežnosti.”

Ajda Smrekar je poleg izjemnih gledaliških vlog, upodobila tudi številne filmske like in je prepoznaven obraz slovenskega televizijskega in filmskega ustvarjanja. Gledalci jo poznajo iz ene izmed najbolj gledanih slovenskih serij preteklega leta, V imenu ljudstva (2020). Najmlajši pa so jo spremljali v mladinskih filmskih uspešnicah Gajin svet 1 (2018) in 2 (2022) ter Kapa (2022).

Vse omenjene filme, razen serije V imenu ljudstva, je sofinanciral Slovenski filmski center.

Vir Slovenski filmski center

Povezane novice