Prvenec v razvoju režiserke Urške Djukić med desetimi projekti delavnice Torino Film Lab

20. maj 2021
Produkcijo prevzema produkcijska hiša Nosorogi.

V začetku junija bo potekal prvi del od treh eno-tedenskih intenzivnih delavnic Feature Lab, kjer bo v izbrani skupini desetih projektov iz vsega sveta svoj film »Little Trouble Girls« razvijala tudi ustvarjalna ekipa na čelu slovenske režiserke Urške Djukić. Razvojni laboratorij organizira ena od najbolj profiliranih mednarodnih platform za mlade filmske avtorje Torino Film Lab, ki deluje tudi kot promocijska in distribucijska podpora za delujoče ustvarjalce na področju avtorskega filma. Produkcijo prevzema produkcijska hiša Nosorogi. 

Zgodba »Little Trouble Girls« se vrti okoli odnosa med najstnicami, ki se v začetku novega tisočletja kot novinke znajdejo v dekliškem zboru katoliške gimnazije. Ekipa načrtuje hibridni film - kombinacijo igrane in dokumentarne forme, ki raziskuje vprašanja telesnosti, intimnosti in občutljivosti, ter povezave med potrebo po raziskovanju spolne identitete, družbenimi konvencijami, predsodki in pravili.

Urška Djukić je bila v lanskem letu rezidentka mednarodne rezidence za mlade avtorje Cinéfondation v Parizu, ki ga organizira filmski festival v Cannesu. Visoko mednarodno relevantnost projekta so prepoznali tudi na festivalu v Montpellieru, kjer je ekipa za projekt prejela eno od treh nagrad za najboljši projekt v razvoju, in sicer rezidenčno bivanje avtorske ekipe v rezidenci Moulin d’Andé v Normandiji, kjer deluje francoski nacionalni Center za filmsko pisanje - CECI. Produkciji filma se je nedavno pridružila tudi francoska produkcijska hiša »Sister Productions« s sedežem v Parizu in Bordeauxu, projekt pa je v mednarodnem okolju, zlasti v Franciji, že vzbudil zanimanje tudi med distributerji. 

Prav v teh tednih Djukićeva tudi zaključuje produkcijo kratkega dokumentarno-animiranega filma; gre za slovensko-francosko koprodukcijo z naslovom Babičino seksualno življenje v produkciji Studia Virc in Ikki films.  Film so finančno podprli Slovenski filmski center, francoski Nacionalni filmski center CNC ter nemško-francoska televizijska hiša Arte. V letu 2018 je bila Urška Djukić prav tako izbrana v program SEE Factory, ki ga kurira Quinzaine des Réalisateurs, v okviru katerega je ko-režirala kratki igrani film Ena in edina (The right one). Leto za tem je bil film premierno prikazan v Cannesu na odprtju programa Cannes Directors’ Fortnight.

Povezane novice