Dnevi slovenskega filma v Budimpešti

07. oktober 2019
Naši na Madžarskem

Med 10. in 12. oktobrom 2019 bodo v madžarski prestolnici v organizaciji Slovenskega filmskega centra in Budapest Filma ter v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Budimpešti, potekali četrti Dnevi slovenskega filma, v okviru katerih si bo madžarsko občinstvo v kinu Toldi lahko ogledalo tri slovenske celovečerne filme.  Otvoritveni film bo Ne bom več Luzerka režiserke Urše Menart, ki se bo projekcije tudi udeležila, Posledice režiserja Darka Štanteta in Igram, sem režiserja Miroslava Mandića.

V zmagovalnem filmu 21. Festivala slovenskega filma Ne bom več luzerka glavno protagonistko Špelo upodablja Eva Jesenovec, poleg nje v filmu med drugim igrajo še Saša Pavček, Brane Završan, Jurij Drevenšek, Tina Potočnik Vrhovnik, Aljaž Jovanović in Timon Šturbej. Gre za grenko-sladek komični portret »izgubljene« generacije milenijcev, razpete med pričakovanja staršev in neugodne razmere na trgu dela. Menartova je pred tem filmom posnela dva celovečerna dokumentarna filma, Nekoč je bila dežela pridnih (2011) in Kaj pa Mojca? (2014), letos smo jo lahko na 22. Festivalu slovenskega filma v glavni vlogi videli v filmu Polsestra režiserja Damjana Kozoleta. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, koproducenti so 100, NuFrame in Radiotelevizija Slovenija.

Film je bil letos otvoritveni film filmskega festivala v Motovunu, po tem so ga prikazali na filmskem festivalu v Paliću (Srbija), čakajo pa ga še festivali na Danskem in v Kanadi.

Večkrat nagrajene Posledice nam prikažejo 18-letnega Andreja, ki se mora, ko pristane v vzgojnem zavodu, začeti boriti za svoje mesto v skupini varovancev pod vodstvom Željka, ki ga kmalu vzame pod svoje okrilje, in pod pritiskom novega okolja hkrati poskrbeti, da njegova skrivnost ne pride na plan. Film je imel svetovno premiero na lanskem filmskem festivalu v Torontu, od takrat je obiskal več trideset filmskih festivalov in imel redno kino distribucijo v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji in Franciji. Na 21. Festivalu slovenskega filma je film prejel vesno za najboljšo žirijo, Matej Zemljič za najboljšo glavno moško vlogo, Timon Šturbej za najboljšo stransko moško vlogo ter nagrado občinstva. Producenta filma sta Jerca Jerič in Andraž Jerič iz produkcijske hiše Temporama, koproducenti filma so Zwinger Film, Nuframe in 100. Trojica igralcev: Matej Zemljič, Timon Šturbej in Gašper Markun so se letos preizkusili tudi kot voditelji zaključne podelitve vesen 22. Festivala slovenskega filma.

Igram, sem Miroslava Mandića je mednarodno premiero doživel lani novembra na jubilejnem 40. CIFF, mednarodnem filmskem festivalu v Kairu, domačo festivalsko premiero pa na 21. Festivalu slovenskega filma v Portorožu. V glavnih vlogah nastopajo Luna Zimić Mijović, Gregor Zorc, Goran Bogdan, Lana Barić, Mojca Funkl in Amar Čustović. Producent filma je Filmostovje. Film je triptih o tem, kaj pomeni biti igralec, ter o mejah med igralcem in likom. Režiser trenutno snema svoj četrti celovečerni igrani film z naslovom Sanremo.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Predstavitve slovenskega filma so letos že potekale v Sarajevu, Sombotelu in Pulju, kratki filmi so se predstavili na filmskem festivalu kratkega metra v mestu Drama v Grčiji. Po Budimpešti sledijo v novembru in decembru še tradicionalne predstavitve v Berlinu in Beogradu, prvič pa se bodo Dnevi slovenskega filma predstavili v Sankt Peterburgu in Varšavi.

Povezane novice