Slovenski kratki filmi na mednarodnem festivalu Drama v Grčiji

13. september 2019
Festival bo potekal od 15. do 21. septembra, zmagovalec filma pa je kandidat za evropsko filmsko nagrado, ki jo Evropska filmska akademija podeljuje za najboljši kratki film.

V tekmovalni program mednarodnega festivala kratkih filmov Drama v Grčiji sta se uvrstila kratka filma Nežka scenaristke in režiserke Gaje Möderndorfer in »The Right One« režiserke Urške Djukić. Festival bo potekal od 15. do 21. septembra, zmagovalec filma pa je kandidat za evropsko filmsko nagrado, ki jo Evropska filmska akademija podeljuje za najboljši kratki film. Grški festival v mestu Drama velja za enega pomembnejših mednarodnih festivalov kratkega filma, ki skrbi za prepoznavnost in promocijo kratkih filmov. Festival sprejema igrane, dokumentarne in animirane filme v dolžini do 35 minut.

Nežka se po koncu božičnih praznikov zaradi skrhanih odnosov v družini začne zatekati v svoj domišljijski svet. Nerazumljiv svet konfliktov odraslih se vedno bolj staplja s pravljičnim svetom male Nežke. V filmu igrajo: Lara Volavšek kot Nežka, Maša Derganc kot Maja in Uroš Fürst kot Robert.

Kratki film Möderndorferjeve bo na sporedu v ponedeljek, 16. septembra, v sklopu študijskih filmov tekmovalnega programa je bil prikazan na 21. Festivalu slovenskega filma, direktor fotografije Dejan Ulaga pa je lani zanj prejel nagrado IRIS, ki jo vsako leto podeljuje Združenje filmskih snemalcev Slovenije. Pri filmu sodelujejo še avtor glasbe Filip Šijanec, montažerka Neja Berger, scenografka Neža Zinajić, kostumografka Tina Kolenik, oblikovalec zvoka Julij Zornik, maskerka Lija Ivančič in snemalec zvoka Martin Rajšter. Producent filma je Jan Marin iz produkcijske hiše Fixmedia, koproducent je Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Gaja Möderndorfer je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah in magistrirala iz filmske režije na AGRFT.

Pri kratkem igranem filmu »The Right One« sta sodelovala tudi slovenska igralka Doroteja Nadrah in direktor fotografije Lev Predan Kowarski. Film je so-režiral Gabriel Tzafka, predstavnik Danske in Grčije, poleg Nadrahove pa v filmu igrata še Mirjana Karanović in Muhamed Hadžović. Film je bil predstavljen na odprtju programa »Cannes Directors’ Fortnight 2019« prestižnega festivala v Cannesu. Posesivna mama, ljubeč sin, nova zaročenka na obisku in nema priča... Štirje igralci, ena pita; je zgodba, ki jo pripoveduje film posnet v enem kadru. Avtorica Urška Djukić je bila rojena leta 1986 v Ljubljani. Na Univerzi v Novi Gorici je študirala medijske umetnosti in zaključila z magisterijem iz filma. V letu 2016 je posnela kratki igrano-animirani film »Dober tek, življenje!« ter zanj prejela nagrado vesna za najboljši kratki film na 19. Festivalu slovenskega filma. Na sporedu bo v nedeljo 15. in v ponedeljek 16. septembra.

Letos so na festivalu v fokusu v okviru Balkan panorama slovenski filmi. V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom so izbrali petnajst filmov, ki so nastali v razdobju zadnjih dvajset let. Prikazani bodo v torek, 17. septembra med 18. in 20. uro v Olympia Cinema ter v petek, 20. septembra med 18:30 in 20:30 uro v Conservatory Hall. 

V zgodovini slovenskega filma je imel animirani in eksperimentalni film od nekdaj posebno vlogo, tako pri raziskovanju novih oblik kot pri odkrivanju novih vsebin. Prav kratki film iz Slovenije je bil tisti, ki je leta 1947 v Benetkah prejel prvo mednarodno nagrado v takratni Jugoslaviji: Bronasto medaljo, za film Maščujmo in kaznujmo režiserja Franceta Štiglica. Letos praznujemo 100 obletnico njegovega rojstva.  

Slovenski animirani film je v zadnjih letih doživel nov kreativni zagon z avtorjema kot sta Dušan Kastelic in Grega Mastnak, ki je v novem tisočletju pričel s svojo prvo animirano serijo in filmom Bizgeci:Pesniki (2003). Dušan Kastelic svojo animacijo kombinira z glasbo in ustvarja eksplozivno mešanico. Čikorja 'en kafe (2009) temelji na glasbi enega najboljših slovenskih pevcev šansona Iztoka Mlakarja. Kastelicev zadnji film Celica (2017) je bil prikazan po vsem svetu in je dobil več kot 40 mednarodnih nagrad. V sklopu Balkan panorama bo prikazan tudi film večkrat nagrajene slovenske animatorke Špele Čadež in sicer Boles (2013).

Slovenski kratki film vstopi v svoje zlato obdobje v devetdesetih in na začetku novega tisočletja. Tako sta bila kratka filma Jana Cvitkoviča, Srce je kos mesa (2004) in To je zemlja, brat moj (2009) prikazana na festivalu v Benetkah. Vsak dan ni vsakdan (2008) Martina Turka pa je bil leta 2009 prikazan na programu filmskega festivala v Cannesu v sekciji Quinzaine. Vučko (2008) Matevža Luzarja je bil nominiran za študentskega oskarja.

Toda tudi zadnja leta novi kratki filmi veliko potujejo in na površje prinašajo globalne in lokalne teme kot so migracijske težave Selitev (2016) Žiga Virca, ki je imel premiero na filmskem festivalu v Torontu in lokalne, smešne navade, ki prikazujejo iskanje identitete v Trahere (2017) avtorjev Juša Jeraja in Atile Urbančiča ter Zamejen (2017) Lea Černica. V tem preglednem sklopu bodo na ogled še Na sončni strani Alp (2007) Janeza Burgerja, Prespana pomlad (2014) Dominika Menceja, in Ples ljubezni (2018) Lea Černica.

Koyaa - Razigrani avtomobilček (2017) Kolje Saksida pa bo prikazan v sklopu otroškega programa.

Povezane novice