Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

19. marec 2019
Tretji Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu bodo potekali od 20. do 22. marca, tradicionalno v Kinu Meeting Point, ki je osrednje mestno filmsko zbirališče.

Otvoritveni film bodo večkrat nagrajene Posledice prvenec scenarista in režiserja Darka Štanteta. Spomnimo, da je protagonist filma Matej Zemljič na minulem 47. mednarodnem filmskem festivalu (FEST) v Beogradu prejel nagrado za najboljšega igralca za vlogo Andreja v filmu. Poleg Zemljiča v filmu v naslovnih vlogah igrata še Timon Šturbej in Gašper Markun. Film nam prikaže 18 - letnega Andreja, ki se mora, ko pristane v vzgojnem zavodu, začeti boriti za svoje mesto v skupini varovancev pod vodstvom Željka, ki ga kmalu vzame pod svoje okrilje, in pod pritiskom novega okolja hkrati poskrbeti, da njegova skrivnost ne pride na plan. Producenta filma sta Andraž Jerič in Jerca Jerič iz produkcijske hiše Temporama.

V četrtek, 21. marca, bo na ogled celovečerni prvenec Izbrisana scenarista in režiserja Miha Mazzinija. Tudi ta film je bil nagrajen na 47. mednarodnem filmskem festivalu (FEST) v Beogradu, prejel je nagrado za najboljši scenarij, trenutno je na ogled v slovenskih kinematografih. V njem igrajo Judita Franković Brdar, Sebastian Cavazza, Jernej Kogovšek, Jernej Šugman, Maruša Majer, Marko Mandić, Pia Zemljič, Brane Završan, Doroteja Nadrah, Izudin Bajrović, Silva Čušin, Gregor Zorc, Maja Gal Štromar, Neda R. Bric, Barbara Cerar, Nina Skrbinšek in Mojca Partljič. Film Izbrisana je bil na 21. Festivalu slovenskega filma nagrajen s štirimi vesnami in pripoveduje zgodbo o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Producent filma je Frenk Celarc iz produkcijske hiše Gustav film.

V petek, 22. marca pa bo na ogled celovečerni igrani film scenarista in režiserja Miroslava Mandića Igram, sem. Medtem ko se pripravlja na vlogo tatice, začne mlada igralka krasti tudi v resničnem življenju, vse bolj »filmski« pa postaja tudi njen odnos do mladega natakarja, ki je vanjo zaljubljen … Med raziskovanjem za vlogo klošarja se igralec potika po zavetiščih in navezuje stike z resničnimi brezdomci. Svoboda življenjskega sloga ga povsem prevzame … Igralec v televizijski žajfnici obsesivno zasleduje soigralko, ona pa mu dopoveduje, da dogajanje pred kamero nima nič z njunim zasebnim življenjem…V glavnih vlogah nastopajo Luna Zimić Mijović, Gregor Zorc, Goran Bogdan, Lana Barić, Mojca Funkl in Amar Čustović. Po projekciji sledi pogovor z ustvarjalci filma. Tokratna projekcija bo tudi priložnost, da se predstavi bosanski del ekipe filma, ki je soustvarjal zgodbo o mladi igralki, ta pa se dogaja ravno v Sarajevu. Producent filma je Filmostovje. Projekcija filma bo v izbranih slovenskih gledališčih na ogled tudi ob svetovnem dnevu gledališča, ki je 27. marca.

Dnevi novega slovenskega filma se pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Lektoratom slovenskega jezika na oddelku za slovanske jezike in književnost FF UNSA in Društvom Slovencev Ivan Cankar v Sarajevu.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, vstop na projekcije filmov, ki se bodo vrteli vsak dan ob 20. uri, je prost.

Povezane novice