Dnevi slovenskega filma v Sombotelu tretje leto zapored

22. marec 2019
Med 25. in 27. marcem v kinu Agora-Savaria.

Tretje leto zapored se bodo med 25. in 27. marcem v kinu Agora-Savaria v Sombotelu na Madžarskem odvijali Dnevi slovenskega filma. Predstavljena bosta celovečerna filma Ivan režiserja Janeza Burgerja, Rudar režiserke Hanne Slak, srednjemetražni film Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina ter kratki film Fountain režiserja Gorana Vojnovića. Oktobra 2018 so bili ti filmi v organizaciji  Slovenskega filmskega centra in Veleposlaništva Republike Slovenije na Madžarskem že predstavljeni v Budimpešti.

Dogodek je namenjen tako slovenski skupnosti iz Sombotela in iz Porabja kot tudi širšemu madžarskemu občinstvu, saj bodo filmi tudi tokrat predvajani z madžarskimi podnapisi.

Dnevi slovenskega filma v Sombotelu so prvič potekali  leta 2017, projekcij pa se je udeležilo čez sto udeležencev. V središču Železne županije na zahodu Madžarske bo ponovno predstavljena slovenska filmska produkcija. Namen predstavitve sodobnih slovenskih filmov v mestu, v katerem sicer že skoraj štiri desetletja deluje Katedra za slovenski jezik in književnost, je predstavitev na Madžarskem manj znane slovenske kulture. Takšni dogodki vzpostavijo tesnejše kulturne stike med obema državama in tudi povežejo na Madžarskem živečo slovensko skupnost z matično domovino.

Projekt Dnevi slovenskega filma v Sombotelu je nastal v sodelovanju Katedre za slovenski jezik in književnost v Sombotelu, Slovenskega filmskega centra – javne agencije RS, kina Agora-Savaria, Generalnega konzulata Republike Slovenije v Monoštru in Slovenske samouprave v Sombotelu.

Povezane novice