Dnevi slovenskega filma v Pulju

15. maj 2019
Dnevi slovenskega filma v Pulju potekajo od 16. do 19. maja

Letošnji Dnevi slovenskega filma v Pulju potekajo od 16. do 19. maja v Kinu Vali, ki je osrednji mestni kino. Tokrat si bodo gledalci na odprtju lahko ogledali najbolj gledan slovenski film v preteklem letu Gajin svet režiserja Petra Bratuše, ki je s Špelo Oblak Levičnik napisal tudi scenarij. Zgodbo kot glavni lik filma pripoveduje enajstletna Gaja, ki je kot Pika Nogavička sodobnega časa – pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih ovir. Film prav tako opozarja na težave, s katerimi se na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, in obravnava zagate, ki so del vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini in nevarnosti spleta.

Sledi igrano-dokumentarni film Cankar scenarista in režiserja Amirja Muratovića ob prisotnosti režiserja in producenta Rada Likona. Pozorno branje Cankarjevih del razkriva številne podrobnosti iz njegovega življenja. Spuščal se je v nenavadna razmerja, z gospodinjo in nato hčerjo pri Löfflerjevih na Dunaju, z dekleti na ljubljanskem Rožniku. Igrani in animirani prizori nam odkrivajo pisateljevo zasebnost, v dokumentarnem delu pa se soočimo z mitologijo, ki jo je v dobrem stoletju ustvarila cankarologija.

V nadaljevanju Dnevov slovenskega filma v Pulju si bodo obiskovalci ob letošnjem praznovanju stote obletnice rojstva Franceta Štiglica ogledali restavrirano različico prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma Na svoji zemlji. V Štigličevi epopeji o narodnoosvobodilnem boju, posneti po noveli in scenariju Cirila Kosmača, so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah. Film Na svoji zemlji se je leta 1949 kot prvi slovenski predstavil v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu. Za Slovenski filmski center je film digitalno restavrirala produkcijska hiša Iridium FilmUporabljeno arhivsko filmsko gradivo hrani Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije.

Četrti film je večkrat nagrajeni film Rudar režiserke Hanne Slak. Zgodba filma aktualizira še zmeraj odprta vprašanja povojnih grobišč, saj Rudar v zapuščenem rudniku odkrije posmrtne ostanke tisočih žrtev iz časa po drugi svetovni vojni. Da bi jim omogočil dostojen pokop in s tem ohranil lastno človečnost, se zoperstavi zunanjemu svetu.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in so opremljeni s hrvaškimi podnapisi. Partnerja Slovenskega filmskega centra v Pulju sta Slovensko kulturno društvo Istra Pulj in Kino Vali. Glavni pokrovitelj dogodka je Urad za Slovence in zamejce po svetu.

Več o Dnevih slovenskega filma v Pulju je dostopno na tej povezavi.

Povezane novice