Slovenski filmi na 47. mednarodnem filmskem festivalu - FEST

25. februar 2019
Prva edicija festivala sega v leto 1971, od leta 2015 ima štiri tekmovalne programe.

Od 22. februarja do 3. marca poteka v Beogradu 47. mednarodni filmski festival – FEST. Njegova prva edicija sega v leto 1971, od leta 2015 ima štiri tekmovalne programe, in sicer: glavni tekmovalni program z mednarodno selekcijo, program Srbski film z nacionalno selekcijo, progam Meje, kamor so uvrščeni subverzivni in kontroverzni filmi ter regijski program, kjer se filmi potegujejo za nagrado Nebojše Đukelića.

V glavni tekmovalni program se je uvrstil film Posledice scenarista in režiserja Darka Štanteta, ki je med drugim prejel nagrado Društva slovenskih režiserjev Štigličev pogled za najboljšo režijo. Tudi sicer gre za mednarodno uspešen film, ki je imel lani na filmskem festivalu v Torontu svojo svetovno premiero, na prestižnem festivalu BFI London Film Festival sta bili obe projekciji razprodani. Letos bo na ogled po kinematografih v ZDA, Kanadi, Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji, jeseni pa prihaja tudi na kanale HBO Europe in njihovo platformo HBO Go. Film nam prikaže 18 - letnega Andreja, ki se mora, ko pristane v vzgojnem zavodu, začeti boriti za svoje mesto v skupini varovancev pod vodstvom Željka, ki ga kmalu vzame pod svoje okrilje, in pod pritiskom novega okolja hkrati poskrbeti, da njegova skrivnost ne pride na plan. Producenta filma sta Andraž Jerič in Jerca Jerič iz produkcijske hiše Temporama. Skupno se v tekmovalnem programu za nagrade poteguje 14 filmov.

V tekmovalni program Srbskega filma sta se uvrstila dva filma: Izbrisana scenarista in režiserja Miha Mazzinija, ki ima prav danes v sklopu projekta Naši filmi doma svojo slavnostno premiero v Cankarjevem domu in manjšinski koprodukcijski film Šivi režiserja Miroslava Terzića.

Film Izbrisana je bil na 21. Festivalu slovenskega filma nagrajen s štirimi vesnami in pripoveduje zgodbo o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Producent filma je Frenk Celarc iz produkcijske hiše Gustav film.

Film Šivi je na 69. Berlinalu prejel nagrado »Europa Cinemas« za najboljši evropski film v programskem sklopu Panorama in drugo nagrado občinstva (Panorama Audience Award). Nastal je v koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Slovenska koproducenta sta Alan Vitezič in Darko Vinkl iz produkcijske hiše Nora. Šivi obravnavajo temo izginulih novorojenčkov iz beograjskih bolnišnic, ki so po pričevanju stotine staršev proglašeni za mrtve, dejansko pa so bili prodani v posvojitev. Oba filma bosta na FEST-u prvič prikazana 1. marca.

V program Fokus Evropa sta se uvrstila socialna drama Dober dan za delo scenarista in režiserja Martina Turka in Skupaj režiserja Marka Šantića. Dober dan za delo je imel svojo svetovno premiero na lanskem 24. filmskem festivalu v Sarajevu in je koprodukcija Bosne in Hercegovine, Turčije in Slovenije. Slovenska koproducentka je Ida Weiss iz produkcijske hiše Bela Film. Drugi celovečerec Marka Šantića v središče postavlja družino istospolnih partnerjev: najstnica Mia živi v ljubeči družini s svojim očetom Matejem in njegovim partnerjem Luko. Po Matejevi nenadni smrti se morata Luka in Mia boriti za obstoj svoje nekonvencionalne družine. Film je nastal v sklopu Igranega programa, producent filma je RTV Slovenija.

V sklopu programa Posebnih projekcij pa bo 28. februarja na ogled film Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba scenaristov in režiserjev Rajka Grlića in Matjaža Ivanišina. Dokumentarni film o nastajanju gledališke predstave Boris, Milena, Radko pripoveduje univerzalno zgodbo o odnosu med resničnim in izmišljenim, zgodbo o odnosu med osebnim in javnim dojemanjem umetnosti. Slovenski koproducent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Vse filme, razen Skupaj in Dober dan za delo, je finančno podprl Slovenski filmski center.

Povezane novice