Slavnostna premiera celovečernega prvenca Izbrisana scenarista in režiserja Miha Mazzinija

18. februar 2019
Protagonistka filma Judita Franković Brdar je na 21. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo.

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017, bo v ponedeljek, 25. februarja ob 20. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna premiera celovečernega filma Izbrisana, prvenec scenarista in režiserja Miha Mazzinija. Slovensko občinstvo si ga bo v kinematografih lahko ogledalo od 28. februarja, film bo 1. marca prikazan tudi v sklopu 47. mednarodnega filmskega festivala – FEST v Beogradu.

Film Izbrisana je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka … Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema.

Protagonistka filma Judita Franković Brdar je na 21. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Film je prejel tudi vesno za najboljšo izvirno glasbo (Jura Ferina, Pavao Miholjević, Vladimir Godár), za najboljšo scenografijo (Matjaž Pavlovec) in najboljšo kostumografijo (Sanja Džeba). V njem igrajo tudi: Maruša Majer, letošnja prejemnica nagrade Prešernovega sklada, Marko Mandić, ki je na pravkar zaključenem Berlinalu, v filmu »O Beautiful night« režiserja Xaverja Böhma, odigral eno izmed treh glavnih vlog,  Sebastian Cavazza, Jernej Kogovšek, Jernej Šugman, Pia Zemljič, Brane Završan, Doroteja Nadrah, Izudin Bajrović, Silva Čušin, Gregor Zorc, Maja Gal Štromar, Neda R. Bric, Barbara Cerar, Nina Skrbinšek in Mojca Partljič.

“To je zgodba, ki sem jo vedno želel povedati. Ko sem jo sestavljal, sem jo gledal kot film in zato napisal scenarij. Po nekaj letih je kazalo, da ga ne bo mogoče posneti in sem pripoved spremenil v roman,” je pred slavnostno premiero povedal Miha Mazzini, ki ne skriva navdušenja nad tem, da je odlična zgodba po mnogih letih bivanja na papirju le prišla na velika platna.

Film je svojo pot začel novembra lani, v tekmovalnem programu mednarodnega filmskega festivala »Black Nights« v Talinu, kjer je imel svojo mednarodno premiero. Sofinanciral ga je Slovenski filmski center, producent filma je Frenk Celarc iz produkcijske hiše Gustav film. Koproducenti so: Kinorama - Ankica Jurić Tilić, Ira Cecić iz Hrvaške, Delirium - Biljana Prvanović iz Srbije ter dodatni slovenski koproducent Pakt Media - Diego Zanco in pridruženi producent  - Christopher Thoke.

Film je finančno podporo prejel tudi s strani Hrvaškega avdiovizualnega centra (HAVC), Filmskega centra Srbije (FCS) ter mednarodnega koprodukcijskega fonda Eurimages, predhodno pa tudi že na razvoju s sredstvi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

Slovenski avtor Miha Mazzini je pisatelj, scenarist in publicist s široko paleto izdanih romanov, kratkih zgodb in filmskih scenarijev. Med drugim je napisal tudi scenarij za film Operacija Cartier režiserja Mirana Zupaniča (1991). Končal je podiplomski študij scenaristike na The University of Sheffield v Angliji in je redni član Evropske filmske akademije. Njegov prozni opus obsega 12 objavljenih knjig, ki so prevedene v štiri jezike. Mazzini je režiser štirih kratkih filmov ter avtor scenarija za nagrajeni celovečerni film Sladke sanje, ki je leta 2001 nastal v režiji Saša Podgorška.

Povezane novice