Filma Posledice in Zimske muhe na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu

21. avgust 2018
V program odkritja se je uvrstil prvenec Posledice scenarista in režiserja Darka Štanteta, v programu sodobni svetovni film pa bodo prikazali celovečerni koprodukcijski igrani film Zimske muhe slovenskega režiserja Olma Omerzuja.

Po devetih letih bosta na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu prikazana dva slovenska filma. V program odkritja se je uvrstil prvenec Posledice scenarista in režiserja Darka Štanteta, v programu sodobni svetovni film pa bodo prikazali celovečerni koprodukcijski igrani film Zimske muhe slovenskega režiserja Olma Omerzuja.

Pred devetimi leti so na tem festivalu, ki bo potekal od 6. do 16. septembra, v programu sodobni svetovni film predvajali celovečerni igrani film Slovenka režiserja Damjana Kozoleta, ki je pred tem imel svetovno premiero na filmskem festivalu v Sarajevu. Film je bil prikazan na več kot sedemdesetih festivalih, prodali so ga v trideset držav, v ZDA so ga preimenovali v A Call Girl.

Prvenec Posledice scenarista in režiserja Darka Štanteta bo v Torontu imel svetovno premiero. Prva projekcija za občinstvo bo na sporedu 7. septembra ob 21:30, potem bo film imel še dve projekciji za občinstvo in dve za strokovno javnost. Na prvih dveh projekcijah bodo prisotni režiser Darko Štante, glavni igralec v filmu Matej Zemljič in producenta Andraž Jerič in Jerca Jerič iz produkcijske hiše Temporama.

Film nam prikaže  18 - letnega Andreja, ki se mora, ko pristane v vzgojnem zavodu, začeti boriti za svoje mesto v skupini varovancev pod vodstvom Željka, ki ga kmalu vzame pod svoje okrilje, in pod pritiskom novega okolja hkrati poskrbeti, da njegova skrivnost ne pride na plan. 

Celovečerni igrani film režiserja Olma Omerzuja Zimske muhe je češko-slovensko-poljsko-slovaška koprodukcija. Slovenski (ko)producent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger film, sicer večkrat nagrajeni režiser observacijsko dokumentarnega filma Družina.

Tokratni Omerzujev film govori o nabrito samozavestnem Mári in malce čudaški Heduš, ki se odpravita dogodivščinam naproti v zaledenela prostranstva, kajpada z avtom. Konec koncev bo Mára kmalu dopolnil petnajst let. Film ceste o muhah, ki občasno zabrenčijo tudi pozimi, ter zgodba, ki – preden se konča na policijski postaji – pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva in neukrotljivi želji po doživetjih, čeprav ne veš natančno, kakšnih.

Film je na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih prejel nagrado za najboljšo režijo, od septembra pa bo v redni distribuciji na Češkem. V Torontu bo prva projekcija filma za občinstvo 12. septembra ob 19:30.

Oba filma sta nastala s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, prav tako pa bosta oba imela slovensko premiero na  letošnjem 21. Festivalu slovenskega filma.

Filmski festival v Torontu je bil ustanovljen leta 1976 in je po številu  obiskovalcev eden največjih svetovnih festivalov, saj ga letno obišče več kot 480.000 ljudi. Med temi je 5.000 akreditiranih profesionalcev.  Tem je namenjen «Industry Center« v hotelu Hyatt, kjer domuje filmska tržnica. Na njej se bo letos pod dežnikom European Film Promotion predstavilo 14 evropskih držav. Med njimi tudi Slovenija, s  Slovenskim  filmskim centrom, članom EFP.

Leta 1998 so v reviji Variety o festivalu zapisali: »Toronto Film Festival je po Cannesu edini festival, ki prikazuje filmske uspešnice, zvezde in se ukvarja s sejemskimi aktivnostmi.«  Leta 2007 pa so v reviji Time zapisali, da je se je TIFF »iz najbolj vplivnega jesenskega filmskega festivala prelevil v najbolj vplivni filmski festival.«

Povezane novice