Dnevi slovenskega filma v Budimpešti

10. oktober 2018
Naši na Madžarskem

Med 12. in 14. oktobrom 2018 bodo v madžarski prestolnici v organizaciji Slovenskega filmskega centra in Budapest Filma ter v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Budimpešti, potekali Dnevi slovenskega filma, v okviru katerih si bo madžarsko občinstvo v kinu Toldi lahko ogledalo dva celovečerna, en srednjemetražni ter en kratki slovenski film: Ivan režiserja Janeza Burgerja, Rudar režiserke Hanne Slak, Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina, ter Fountain režiserja Gorana Vojnovića.

Letošnji dogodek poteka že tretje leto zapored in  postaja redno srečanje z našo filmsko produkcijo.

Dneve slovenskega film bo v petek otvoril Ivan, prisotne pa bo pozdravil slovenski veleposlanik na Madžarskem dr. Robert Kokalj.

Film Ivan režiserja Janeza Burgerja se lahko pohvali s številnimi nagradami, na lanskoletnem festivalu slovenskega filma je prejel šest nagrad vesna (najboljši igrani film, najboljša igralka, najboljši scenarij, najboljša fotografija, najboljša maska), nagradili pa so ga tudi filmski kritiki. V letu 2018 je bil najboljši film festivala Let’s CEE na Dunaju, kar mu bo v mesecu novembru omogočilo prikazovanje po izbranih avstrijskih kinematografih. Ivan je tudi letošnji slovenski kandidat za nominacijo za tujezičnega oskarja. Začelo pa se je februarja 2017  v Berlinu, kjer je bila glavna igralka filma Maruša Majer, nominirana med deset vzhajajočih evropskih zvezd (Shooting Stars). V vlogi Mare je ustvarila pretresljivo vlogo mlade ženske, ki je po rojstvu Ivana  razpeta med vlogo ljubice in matere. Ivan je sodoben film, ki se dogaja v Sloveniji, vendar bi se lahko dogajal tudi kjerkoli drugje. Osebna drama s korupcijskim ozadjem, drama o sprejemanju napačnih odločitev. Producent filma je produkcijska hiša Staragara, zavod za kulturne dejavnosti.

Rudar režiserke Hanne Slak je od svoje premiere na lanskoletnem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel že sedemnajst (17) nagrad. Že ob prvih dveh nagradah na mednarodni  premieri varašavskega festivala je režiserka napovedala festivalski uspeh svojega filma: «To potrjuje, da so vrednote, za katere se bori naš filmski junak Alija, v tem trenutku ključnega pomena ne samo za naš prostor, ampak tudi za druge: da se pošteno soočimo z demoni preteklosti in se jih enkrat za vselej rešimo, da gradimo našo sedanjost na resnici, da humanizem premaga ideologije vseh vrst in da se upremo manipuliranju, korupciji in pohlepu.«

Film še v tem mesecu čaka festival na Nizozemskem in turneja na Kitajskem, obeta se tudi distribucija v Italiji. Na pravkar končanem filmskem festivalu mediteranskih držav v Aleksandriji (Egipt) je film prejel nagrado za najboljšo režijo in posebno nagrado žirije. Producent filma je Nukleus film.

Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina je nastal pod okriljem produkcijske hiše Nosorogi. Zgodba filma pravi: Med snemanjem dokumentarnega filma o moških in igri zapade režiser v globoko ustvarjalno krizo. V obdobju, ki sledi, začne vso svojo okolico doživljati kot del igre. Spomini iz otroštva in podobe iz nedokončanega projekta se pomešajo v odo o absurdnosti geste.

Tudi ta dokumentarni film je prejel več nagrad, med drugimi nagrado Georges de Beauregard na lanskem 28. mednarodnem filmskem festivalu FID Marseille, vesno za najboljši dokumentarni film na 20. Festivalu slovenskega filma in posebno omembo žirije na PAFF-u (Pančevo film festival v Srbiji).

Za uvod bo poskrbel  kratki film Fountain režiserja Gorana Vojnovića. V zakoten lokal, v katerem stalni gostje in natakarji čakajo konec še enega dolgega dne, nepričakovano vstopita čudno oblečena tujca. Kmalu se izkaže, da prihajata iz Pariza in da ju zanima stranišče lokala, katerega del naj bi bilo eno najpomembnejših del svetovne umetnosti. Kratki film je nastal leta 2017, ko je minilo 100 let, odkar je Marcel Duchamp razstavil svoje znamenito delo Fountain, v osnovi nič drugega kot pisoar. Producent  filma  je Arsmedia.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Predstavitve slovenskega filma so letos že potekale v Sarajevu, Sombotelu, Pulju in Osijeku in po Budimpešti sledijo v novembru in decembru še predstavitve v Rigi (Latvija), Minsku (Belorusija), Moskvi (Rusija), Berlinu (Nemčija) in Beogradu (Srbija).

Napovednik

Povezane novice