Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu od 21. do 23. marca

16. marec 2018
Letošnji drugi Dnevih novega slovenskega filma v Sarajevu se bodo tako kot lani odvijali v Kinu Meeting Point.

Letošnjih drugi Dnevih novega slovenskega filma v Sarajevu se bodo tako kot lani odvijali v Kinu Meeting Point od srede 21. do petka 23. marca. Na odprtju festivala si bodo obiskovalci lahko ogledali celovečerni igrani film scenarista in režiserja Marka Naberšnika, Slovenija, Avstralija in jutri ves svet.  V glavnih vlogah igrajo: Jure Ivanušič, Minca Lorenci, Aljoša Ternovšek, Mojca Simonič, Milada Kalezić, Vlado Novak, Primož Ekart, Bojan Emeršič in Tadej Toš. Glavni junak filma je Boris, ki dela kot vzdrževalec strojev v tovarni in upa, da mu bo prihodnost prinesla nagrado za opravljeno delo ter trud. To priložnost mu ponudi podjetje Cosmica, družba, ki se ukvarja z akvizitersko prodajo, svetovanjem in naložbami v vrednostne papirje. Režiser je za tokratno zgodbo navdih črpal iz rodnega mesta Maribor, film je svojo slavnostno premiero doživel v sklopu projekta Naši filmi doma novembra 2017 na 28. Liffe.

Drugi film je celovečerni igrani film Ivan, režiserja Janeza Burgerja. Film je žirija 20. Festivala slovenskega filma okronala s šestimi vesnami, med drugim za najboljši celovečerni igrani film in najboljšo glavno žensko vlogo. Zgodba filma pripoveduje o mladem dekletu, ujetim v nasilno korupcijsko afero, ki je prisiljeno v nemogočo odločitev med moškim, ki ga obsesivno ljubi in svojim novorojenčkom. V filmu igrajo: Maruša Majer, Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Mojca Funkl, Branko Šturbej, Polona Juh, Leon Lučev in Peter Musevski. Tudi Ivan je svojo slavnostno premiero doživel v sklopu projekta Naši filmi doma novembra 2017 na 28. Liffe, kmalu pa si ga bodo lahko ogledali tudi na Kitajskem, trenutno je v distribuciji na Hrvaškem in v Srbiji, po projekciji filma v Meeting Pointu bo na vrsti tudi bosanko-hercegovska distribucija.

Tretji, ki bo na ogled v Sarajevu je celovečerni igrani filma Rudar, režiserke Hanna A. W. Slak. Zgodba filma aktualizira še zmeraj odprta vprašanja povojnih grobišč, saj Rudar v zapuščenem rudniku odkrije posmrtne ostanke tisočih žrtev iz časa po drugi svetovni vojni. Da bi jim omogočil dostojen pokop in s tem ohranil lastno človečnost, se zoperstavi zunanjemu svetu. V filmu igrajo: Leon Lučev, Marina Redžepović, Zala Đurić Ribič, Tin Marn, Boris Cavazza, Nikolaj Burger, Jure Henigman, Boris Petkovič. Film je na 20. Festivalu slovenskega filma prejel tri vesne, in sicer:  za najboljšo režijo, za najboljšo glavno moško vlogo in za najboljšo montažo. V Sloveniji bo film ponovno na sporedu v nedeljo, 25. marca ob 19. uri v Kinodvoru, kjer ga bodo prikazali s francoskimi podnapisi v okviru festivala Frankofonskega filma. Rudar je bil v Franciji prikazan že na dveh festivalih: na filmskem festivalu v Arrasu novembra 2017 in ravno te dni (15. in 16. marca) na Festivalu ženskega filma v Creteilu, ki se ga udeležuje tudi režiserka Hanna Slak.

Za ogrevanje v druge Dneve slovenskega filma pa je poskrbel film Nočno življenje (2016) režiserja Damjana Kozoleta, ki so ga v kinu Meeting Point predvajali od 11. do 17. marca, za zamudnike pa ga bodo zavrteli še enkrat 19. marca. Film je bil del programa prvih Dnevov novega slovenskega filma  lansko leto.

Drugi dnevi novega slovenskega filma se pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Veleposlaništvom Republike Slovenije v Sarajevu, Lektoratom slovenskega jezika na oddelku za slovanske jezike in književnost FF UNSA in Društvom Slovencev Ivan Cankar v Sarajevu.

Vstop na projekcije filmov, ki se bodo vrteli vsak dan ob 20. uri, je prost.

Naslednji dnevi slovenskega filma bodo potekali od 17. do 20. maja v Kinu Valli, v Pulju, kjer se bodo predvajali legendarni To so gadi, drama Slovenija, Avstralija in jutri ves svet, katere sestavni del so tudi komični prizori in dve mladinski uspešnici Pojdi z mano ter Košarkar naj bo.

Povezane novice