Dnevi slovenskega filma v Sombotelu

04. april 2018
Dnevi slovenskega filma so bili v Sombotelu prvič organizirani lani, projekcij pa se je v treh dneh udeležilo okoli 70 udeležencev.

Med 9. in 11. aprilom 2018 bodo v kinu Agora-Savaria v Sombotelu na Madžarskem potekali drugi Dnevi slovenskega filma. Na sporedu bodo filmi Nočno življenje Damjana Kozoleta, Nika Slobodana Maksimovića, dokumentarni film Pet prijateljev na razpotju Evropskega parlamenta Lucije Šiftar in Houston, imamo problem! Žige Virca.

Dnevi slovenskega filma so bili v Sombotelu prvič organizirani lani, projekcij pa se je v treh dneh udeležilo okoli 70 udeležencev. Predstavitev slovenske filmske produkcije v središču Železne županije na zahodu Madžarske je bila tako lani kot tudi letos osnovana na Dnevih slovenskega filma, ki so jih v madžarski prestolnici organizirali Slovenski filmski center, Budapest Film in Veleposlaništvo Republike Slovenije na Madžarskem. Dogodek je namenjen tako slovenski skupnosti iz Sombotela in iz Porabja kot tudi širšemu madžarskemu občinstvu, saj bodo filmi predvajani z madžarskimi podnapisi.

Namen predstavitve sodobnih slovenskih filmov v mestu, kjer sicer že skoraj štiri desetletja deluje Katedra za slovenski jezik in književnost, je promocija slovenske kulture, ki na Madžarskem kljub fizični bližini ni preveč poznana, ter vzpostavitev tesnejših kulturnih stikov med obema državama in tudi med Slovenijo in na Madžarskem živečo slovensko skupnostjo.

V ponedeljek bo prisotne najprej nagovoril generalni konzul Republike Slovenije v Monoštru dr. Boris Jesih, nato pa bo filmske dneve odprl večkrat nagrajeni film Damjana Kozoleta Nočno življenje. Po projekciji bo v preddverju kina predstavljeno promocijsko gradivo o Sloveniji in o učenju slovenščine, za udeležence pa bo organizirana tudi degustacija slovenske kulinarike.

Drugi dan dogodka je letos namenjen predvsem mladim in njihovim staršem in učiteljem, saj celovečerni film Slobodana Maksimovića Nika obravnava najstniško tematiko, v ospredje je postavljena neustavljiva najstniška dirkačica z gokarti. Film je na 19. Filmskem festivalu v Motovunu prejel nagrado za najboljši mladinski film. Sledila bo projekcija enega od petih dokumentarnih filmov, ki nastajajo v okviru projekta Pet prijateljev na razpotju Evropskega parlamenta in v katerem sodelujejo mladi iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške, prikazuje pa primere dobrih praks, ki na podlagi odločitev Evropskega parlamenta vplivajo na življenje mladih in njihovih sokrajanov v lokalnem okolju.

Igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem! Režiserja Žige Virca je prav tako dobitnik več nagrad, v svoj program pa ga je lani uvrstil največji svetovni ponudnik naročniških filmov in serij Netflix. Na sporedu bo tretji dan filmskega dogodka v Sombotelu.

Projekt Dnevi slovenskega filma v Sombotelu je organiziran v sodelovanju Katedre za slovenski jezik in književnost v Sombotelu, Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik, Slovenskega filmskega centra – javne agencije RS, TV AS, kina Agora-Savaria, Generalnega konzulata RS v Monoštru, Državne slovenske samouprave in Slovenske samouprave v Sombotelu.

Povezane novice