Naši filmi na LET'S CEE festivalu na Dunaju

12. april 2018
Slovenski film v fokusu: gledalci si bodo ogledali 12 slovenskih filmov, od tega 7 celovečernih in 5 kratkih.

Od leta 2012 na Dunaju poteka mednarodni filmski festival LET'S CEE, ki se ponaša z najboljšimi produkcijami iz srednje in vzhodne Evrope. Glavni cilj festivala je promocija filmov srednje in vzhodne Evrope v Avstriji ter v tujini, posebna pozornost pa je namenjena pobudam mednarodnega sodelovanja v filmskem sektorju. Festival prav tako podpira mlade talente ter vzpodbuja razumevanje medkulturnega dialoga tako na nacionalni kakor tudi na mednarodni ravni. Potekal bo od 13. do 22. aprila. 

Slovenska zastopanost je številčna, saj je festival letos slovenski film postavil v fokus: gledalci si bodo lahko ogledali kar 12 slovenskih filmov, od tega 7 celovečernih in 5 kratkih. Režiser Janez Burger se bo predstavil z dvema igranima celovečernima filmoma in sicer V leru (1999) in najnovejšim Ivan (2017). V Slovenskem fokusu so tudi Družinica (2017) scenarista in režiserja Jana Cvitkoviča, Rudar (2017) režiserke Hanne Slak in Vztrajanje (2017) režiserja Miha Knifica, ki si ga bo slovensko občinstvo v sklopu projekta Naši filmi doma v Cankarjevem domu lahko premierno ogledalo v soboto, 14. aprila ob 20. uri.

Avstrijska javnost si bo lahko ogledala tudi dve manjšinski koprodukciji, prva je celovečerni film Besa (2009) scenarista in režiserja Srđana Karanovića, gre za francosko-hrvaško-srbsko-slovensko–madžarsko koprodukcijo, v kateri igra Iva Krajnc, drugi je Moški ne jočejo (2017) režiserja Alena Drljevića, ki je pravkar na ogled tudi v slovenskih kinematografih. Film je nastal v koprodukciji štirih držav - Bosna in Hercegovina, Slovenija, Hrvaška in Nemčija, v njem igra Sebastian Cavazza.

Od kratkih filmov bodo na festivalu na ogled: Jaz sem (2017) režiserke Petre Trampuž, Celica (2017) režiserja Dušana Kastelica, Martin Krpan (2017) režiserja Nejca Sajeta, Koyaa: Divji ležalnik (2017) režiserja Kolje Sakside (2017) in koprodukcijski V modrino (2017) hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović.

Vse filme, razen kratkega Jaz sem, ki je nastal v produkciji RTV Slovenija, je finančno podprl Slovenski filmski center. Slovenske filme v fokusu je finančno podrla tudi Skica, slovenski kulturni center na Dunaju.

Že drugo leto bodo v sklopu festivala od 19. do 21. aprila potekali tudi »Industry Days«, namenjeni strokovni javnosti, predstavitvam projektov in koprodukcijskim srečanjem. Znotraj strokovnega srečanja bo Slovenski filmski center nadgradil pobudo, ko so se na lanskoletnem koprodukcijskem srečanju v sklopu 20. Festivala slovenskega filma v Portorožu predstavili avstrijski in slovenski projekti. Med predavatelji na Dunaju bo tudi Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra, svoje projekte pa bodo morebitnim financerjem in koproducentom predstavili tudi trije slovenski producenti: Lignit Film s projektom Korporacija režiserja Mateja Nahtigala, Arsmedia s projektom Nekoč so bili ljudje režiserja Gorana Vojnovića in Blade produkcija s projektom Vsi proti vsem režiserja Andreja Košaka. Vsi projekti so sredstva za produkcijo že pridobili doma.

Povezane novice