Dnevi slovenskega filma v Pulju in Osijeku

17. maj 2018
Vsi filmi so opremljeni s hrvaškimi podnapisi, oba projekta sledita lanskoletni prvi izdaji v obeh hrvaških mestih.

Letošnji Dnevi slovenskega filma v Pulju potekajo od 17. do 20. maja v Kinu Vali, ki je osrednji mestni kino. Tokrat si bodo gledalci na odprtju lahko ogledali restavrirano verzijo slovenskega celovečernega igranega filma To so gadi scenarista in režiserja Jožeta Bevca, ki se je bo udeležil tudi Bojan Mastilović, čigar podjetje Iridium je poskrbelo za restavracijo filma. Film bo pod okriljem Slovenskega filmskega centra na BluRayu izšel junija in sodi v zbirko, ki smo jo poimenovali SI-FI Klasika.

V nadaljevanju Dnevov slovenskega filma v Pulju si bodo obiskovalci lahko ogledali celovečerni igrani film Slovenija, Avstralija in jutri ves svet režiserja Marka Naberšnika, mladinski film Pojdi z mano režiserja Igorja Šterka, ki je na 21. Mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma Schlingel pred dvema letoma v Nemčiji prejel nagrado strokovne žirije, na domačem 19. Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa nagrado občinstva, nagrado Art kino mreže Slovenije in vesne za posebne dosežke, glasbo in ton. Za zaključek bo na ogled najbolj gledan film v letu 2017 Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkoviča, ki se je pravkar predstavil tudi na letošnji filmski tržnici (Market Screenings 2018) na 71. filmskem festivalu v Cannesu.

Film je odprl tudi Dneve slovenskega filma v Osijeku, ki so se pričeli v ponedeljek, 14. maja. Občinstvo v Osijeku si bo v ponedeljek, 21. maja lahko ogledalo tudi celovečerni igrani film Ivan režiserja Janeza Burgerja, ki je pred kratkim prejel glavno nagrado na LET'S CEE festivalu na Dunaju.  Dnevi slovenskega filma v Osijeku se bodo zaključili v ponedeljek, 28. maja, z Naberšnikovim filmom Slovenija, Avstralija in jutri ves svet.

Vsi filmi so opremljeni s hrvaškimi podnapisi, oba projekta sledita lanskoletni prvi izdaji v obeh hrvaških mestih. Partnerja Slovenskega filmskega centra v Pulju sta Kulturno društvo Slovencev Istra Pulj in Kino Valli, Dnevi slovenskega filma v Osijeku pa  potekajo tudi v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Zagrebu in Kinematografi Osijek.

Več o Dnevih slovenskega filma v Pulju je dostopno na tej povezavi.

Povezane novice