To so gadi navdušil(i) v Cankarjevem domu

01. februar 2018
Naši filmi doma

Slovenski filmski center, javna agencija RS je v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga od jeseni 2017 organizira v sodelovanju s Cankarjevim domom, v sredo, 31. januarja ob 20. uri v Linhartovi dvorani na ogled postavil digitalizirano in restavrirano verzijo slovenskega celovečernega igranega filma To so gadi, scenarista in režiserja Jožeta Bevca. Projekcija je bila predvajana v sklopu Evropskega leta kulturne dediščine, pridružili pa so se tudi legendarni ustvarjalci filma in sicer: Matjaž Turk, Sandi Pavlin, Manca Košir, Stannia Boninsegna, Andrej Kurent, Radko Polič ter Darinka Peršin (montažerka) in Ivan Marinček (direktor fotografije). Projekcijo si je ogledala tudi hči režiserja Simona Arzenšek, prireditev je tudi tokrat povezoval Nejc Šmit.

Slovenski filmski center, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije in filmski ustvarjalci si v zadnjih letih prizadevajo za hitrejšo, boljšo in učinkovitejšo dostopnost starejših filmskih naslovov, ki so v svoji izvirni obliki - pretežno na 35 mm filmskem traku, javnosti težko dostopni. Gre za filme, ki predstavljajo nacionalno kulturno dediščino in za svoj dolgoročnejši obstoj kot tudi dostopnost širši slovenski javnosti potrebujejo prenos na digitalni medij, v veliko primerih pa tudi strokovno restavracijo filmskega gradiva. Le na tak način bodo lahko dostopni širši javnosti, zlasti mlajši, šolajoči se generaciji, ki mnogih od teh filmov še ni videla. V luči tega razmišljanja Slovenski filmski center in Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije, skladno z razpoložljivimi sredstvi, v zadnjih letih pristopata k digitalizaciji in restavraciji filmskih del.

Slovenski filmski center je z namenom povečanja dostopnosti starejših filmov v letu 2017 pričel tudi z  izdajanjem restavriranih del na Blu-rayjih znotraj zbirke, ki smo jo poimenovali SI-FI Klasika. V letu 2017 smo poleg Doline miru, režiserja Franceta Štiglica (1956) izdali tudi restavrirani film Sedmina (1969), režiserja Matjaža Klopčiča. V letu 2018 načrtujemo obogatitev zbirke s filmoma To so gadi, ki mu bo sledil prvi slovenski celovečerni zvočni film Na svoji zemlji (1948), režiserja Franceta Štiglica, s katerim bomo obeležili sedemdeseto obletnico nastanka filma.

Digitalizirano in restavrirano verzijo filma To so gadi si bo mogoče v mesecu februarju ogledati tudi v izbranih kinih Art kino mreže Slovenije in sicer: v Kulturnem domu Krško 14. februarja, v Art kinu Odeon v Izoli 15. februarja, v Filmskem gledališču v Idriji 18. februarja, v Mestnem Kinu Ptuj 21. februarja, v Kinu Šmarje in v Kinu Pivka pa 23. februarja.

Povezane novice