Slovenski filmi na Berlinalu

09. februar 2016
Od 11. do 21. februarja bo potekal 66. Berlinski filmski festival. Slovenski filmski center (SFC) se bo tudi letos predstavil v stavbi Martin Gropius Bau, kjer domuje berlinski filmski sejem in bo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem nudil informacije o slovenskem filmu

V letu 2016 bo Slovenski filmski center obeležil že enajsto leto skupne predstavitve s Čehi in Slovaki pod znamko CEC - Central European Cinema.

V petek, 12. februarja se bo na sejemski projekciji predstavil film Nika režiserja Slobodana Maksimovića, ki bo poskušal najti uspešne festivalske in distribucijske poti v tujini. Film pripoveduje o šestnajstletni Niki, ki si v življenju najbolj želi dirkati z gokartom, kar pa ni najbolj všeč njeni mami. Film bo domačo premiero imel na Festivalu slovenskega filma v septembru.

V nedeljo, 14. februarja se bo po uspešni svetovni premieri 3. februarja ne festivalu v Rotterdamu na sejmu predstavil tudi film Mama režiserja Vlada Škafarja. Film bo namenjen vsem tistim festivalskim selektorjem, ki so ga zamudili na projekcijah v Rotterdamu. Film je kritik Cineurope že opisal kot »cinematično pesem o materi in hčeri«.

V torek, 16. februarja pa bo svojo prvo sejemsko projekcijo imel tudi Utrip ljubezni, režiserja Borisa Petkovića, ki je svetovno premiero imel na zadnjem festivalu v Sarajevu. Zvoki reperske scene, kjer kraljujejo Bruno, Zoki in Leon bodo odzvanjali tudi v Berlinu.

Predstavljen bo nov Filmski vodič za leto 2016 (celovečerni igrani in dokumentarni film), že tretje leto zapored pa tudi samostojni vodič kratkega filma, ki je svojo premiero že doživel na sejmu kratkega filma v Clermont Ferrandu pred nekaj dnevi.

V soboto, 13. februarja bodo vse tri države priredile skupni otvoritveni sprejem v klubu HomeBase, kjer bodo razen podob iz filmov, na voljo tudi nacionalna vina. Slovenijo bodo zastopala bela in rdeča primorska vina (Černe).

Ob festivalu in sejmu pa v Berlinu potekajo še številni drugi dogodki. Že trinajsto leto poteka Berlinale Talent Campus, ki odkriva nove filmske avtorje iz celega sveta. Letos se je na Talent Campus uvrstill direktor fotografije Mitja Ličen, ki se je podpisal pod filmi kot so Drevo (2014) režiserke Sonje Prosenc , ki je bil naš lanskoletni kandidat za tujezičnega oskarja, Kdo se boji črnega moža? (2012) režiserja Janeza Lapajne, Nikoli nisva šla v Benetke (2008) režiserja Blaža Kutina.

Predstavniki Slovenskega filmskega centra bodo na sejemskem prizorišču prisotni od 11. do 17. februarja.

Povezane novice