Slovenski film na Berlinalu

04. februar 2014
Od 6. do 16. februarja bo potekal 64. Berlinski filmski festival.


Slovenski filmski center (SFC) bo letos v Berlinu ohranil sejemski prostor v stavbi Martin Gropius Bau, kjer bo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem nudil informacije o slovenskem filmu. V Berlinu se bo mednarodni javnosti prvič predstavila Filmska komisija Slovenije, ki je namenjena promociji Slovenije kot filmske lokacije in deluje v sklopu Slovenskega filmskega centra. Osrednja filmska inštitucija v Sloveniji in s tem tudi slovenski film, pa se bo že devetič predstavil na skupnem prizorišču s Čehi in Slovaki pod skupno znamko CEC-Central European Cinema.
Na sejemski projekciji v ponedeljek, 10. februarja se bo predstavil film Čefurji Raus!, režiserja Gorana Vojnovića, ki je nastal v produkciji Arsmedia. Film bo z drugo sejemsko projekcijo (prva je bila leta 2013 v Cannesu) poskušal najti še nove uspešne festivalske in distribucijske poti v tujini. Predstavljen bo nov Filmski vodič za leto 2014 (celovečerni igrani in dokumentarni film), prvič pa tudi samostojni vodič kratkega filma, ki je svojo premiero že dožival na sejmu kratkega filma v Clermont Ferrandu nekaj dni nazaj.
V soboto, 8. februarja bodo vse tri države priredile skupni otvoritveni sprejem v klubu HomeBase, kjer bodo razen podob iz filmov, na voljo tudi nacionalna vina. Slovenijo bodo zastopala rdeča primorska vina (Černe) in bela vina iz ljutomerskega okrožja (Hlebec).
Ob festivalu in sejmu pa v Berlinu potekajo še številni drugi dogodki. Že dvanajsto leto poteka Berlinale Talent Campus, ki odkriva filmske avtorje iz celega sveta. Letos sta se na Talent Campus uvrstila mlada slovenska producentka Marina Gumzi in direktor fotografije Darko Herič, ki je z Nejcem Gazvodo sodeloval pri filmu Dvojina.
SFC nudi tudi prostor vsem slovenskim filmskim profesionalcem, ki bodo na delu v Berlinu in ta prostor lahko izkoristijo za svoje poslovne sestanke. Predstavniki SFC-ja so v Berlinu prisotni od 6. do 13. februarja.

Več na:
http://www.sloveniafilmcommission.si/sl
http://www.film-center.si/modules/publication/pdf/SFC_katalog_2014_F&D__3354d27bceeb1bbffbc205ba29f34e97.pdf http://www.film-center.si/modules/publication/pdf/SFC_katalog_2014_shorts__6e4a1bfb08576bbaa72f6ee2f1dc452e.pdf

Priloge

Povezane novice