Slovenska udeležba na Berlinalu 2013

04. februar 2013
Od 7. do 17. februarja bo potekal 63. Berlinski filmski festival, ki je letos v znamenju dveh slovenskih igralcev, kar se do sedaj še ni zgodilo.

Na predlog Slovenskega filmskega centra je mednarodna žirija izbrala Jureta Henigmana, kot enega izmed desetih vzhajajočih evropskih filmskih zvezd. Deseterica je za sabo pustila sedemnajst kandidatov, ki jim preboj ni uspel. Program desetih mladih igralcev bo potekal od 9. -11. februarja, ko se bodo na Berlinalu srečali z novinarji in predstavniki igralskih agencij iz vsega sveta. Vrhunec programa pa bo v ponedeljek, 11. februarja ob 18:15, ko se bodo igralci sprehodili po rdeči preprogi do Berlinale Palasta in na glavnem odru prejeli nagrade.
Ravno letos pa bo v kar dveh filmih Berlinala zablestel Marko Mandić, ki je bil leta 2007 zadnja slovenska filmska vzhajajoča zvezda. Njegov letošnji uspeh dokazuje, da ga je projekt Shooting Stars uspešno predstavil filmskemu svetu.
V tekmovalnem programu Berlinala bo Marko Mandić nastopil kot glavni moški junak v filmu Gold (Zlato) nemškega režiserja Thomasa Arslana. Film bo na sporedu 9. februarja ob 19:00 v Berlinale Palastu.
Drugi letošnji Mandičev berlinski film pa je Lose your Head (Izgubiti glavo) režiserjev Stefana Westerwella in Patricka Schuckmanna, v katerem je nastopil v vlogi Victorja. Premiera filma bo na sporedu v petek, 8. februarja, v uradnem programu panorama.
Seveda pa bo Berlinale potekal tudi po že ustaljenem redu. V tekmovalnem programu bo nastopil bosanski film Epizoda v življenju nabiralca jekla, peti celovečerni film Danisa Tanovića, pri katerem sodelujeta tudi Slovenija- produkcijska hiša Vertigo/Emotion film in Francija.
V programu forum pa bo na sporedu koprodukcijski film Krogi srbskega režiserja Srdana Golubovića, pri katerem je ravno tako sodelovala produkcijska hiša Vertigo/Emotion film,
pa tudi producenti iz Nemčije, Francije in Hrvaške.
Film Krogi je bil leta 2010 podprt na javnem razpisu Slovenskega filmskega centra za manjšinske koprodukcije.
Slovenski filmski center (SFC) bo letos v Berlinu ohranil sejemski prostor v stavbi Martin Gropius Bau, kjer bo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem nudil informacije o slovenskem filmu. Obenem SFC nudi tudi prostor vsem slovenskim filmskim profesionalcem, ki bodo na delu v Berlinu in ta prostor lahko izkoristijo za svoje poslovne sestanke. Predstavniki SFC-ja so v Berlinu prisotni od 7. do 13. februarja.
Slovenski filmski center in s tem tudi slovenski film, se bo že osmič predstavil na skupnem prizorišču s Čehi in Slovaki pod skupno znamko CEC - Central European Cinema.
Na sejemskih projekcijah bodo prikazani naslednji filmi: Srečen za umret, režiserja Matevža Luzarja, ki v aprilu prihaja na spored slovenskih kinematografov, Adria Blues, režiserja Miroslava Mandića, ki v kinematografe prihaja septembra in Šanghaj, režiserja Marka Naberšnika, ki je bil najbolj gledan slovenski film v letu 2012.
Vsi filmi bodo s sejemsko projekcijo poskusili najti najbolj uspešne festivalske in distribucijske poti tudi v tujini.

Ob festivalu in sejmu pa v Berlinu potekajo še številni drugi dogodki. Že enajsto leto poteka Berlinale Talent Campus, ki odkriva filmske avtorje iz celega sveta. Letos se je na Talent Campus uvrstila mlada slovenska režiserka in producentka Alma Anakiev.

V ponedeljek, 11. februarja se bodo evropski in sodelujoči slovenski filmski ustvarjalci ,v okviru informativnega dneva evropskega programa MEDIA, ki ga v Sloveniji zastopa MEDIA Desk, imeli priložnost seznaniti z aktualnimi mednarodnimi trendi na področju razvoja in koprodukcij evropskih filmov in TV nadaljevank, ter učinkovitega doseganja in vzgoje filmskega občinstva.

Povezane novice