​Kratki film Atorzija ponovno na Berlinalu

04. februar 2015
Od 5. do 15. februarja bo potekal 65. Berlinski filmski festival. Letos slovenski film na festivalskem delu Berlinala praznuje minule uspehe. V sklopu noči zlatih medvedov za kratki film bodo ponovno predvajali film Atorzija režiserja Stefana Arsenijevića.

Film je zlatega medveda prejel leta 2003, nastal pa je v produkciji Studia Arkadena in s podporo Slovenskega filmskega centra. Selekcijo zmagovalcev iz prejšnjih desetletij bodo predvajali 14. februarja v kinu Internacional.

Slovenski filmski center (SFC) se bo tudi letos predstavil v stavbi Martin Gropius Bau, kjer domuje berlinski filmski sejem in bo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem nudil informacije o slovenskem filmu. Letos osrednja filmska inštitucija v Sloveniji praznuje dvajset let delovanja, v Berlinu pa praznuje še en jubilej: desetletnico skupne predstavitve s Čehi in Slovaki pod znamko CEC - Central European Cinema.

V ponedeljek, 9. februarja se bo na sejemski projekciji predstavil film Pot v raj režiserja Blaža Završnika, ki bo poskušal najti uspešne festivalske in distribucijske poti v tujini. Predstavljen bo nov Filmski vodič za leto 2015 (celovečerni igrani in dokumentarni film), drugo leto zapored pa tudi samostojni vodič kratkega filma, ki je svojo premiero že doživel na sejmu kratkega filma v Clermont Ferrandu pred nekaj dnevi. Svojo drugo sejemsko projekcijo bo imel film Drevo, režiserke Sonje Prosenc, predstavili pa se bosta tudi manjšinski koprodukciji Kosec, hrvaškega režiserja Zvonimirja Jurića in Medena noč, makedonskega režiserja Iva Trajkova.
V soboto, 7. februarja bodo vse tri države priredile skupni otvoritveni sprejem v klubu HomeBase, kjer bodo razen podob iz filmov, na voljo tudi nacionalna vina. Slovenijo bodo zastopala bela in rdeča primorska vina (Černe).

Ob festivalu in sejmu pa v Berlinu potekajo še številni drugi dogodki. Že trinajsto leto poteka Berlinale Talent Campus, ki odkriva nove filmske avtorje iz celega sveta. Letos se je na Talent Campus uvrstila mlada slovenska scenaristka in producentka Rolanda Rebrek, ki je sodelovala pri projektih režiserja Blaža Kutina, trenutno pa je na SFCju zaključila razvoj novega scenarija.

Predstavniki Slovenskega filmskega centra bodo na sejemskem prizorišču prisotni od 5. do 11. februarja.

Povezane novice