EURIMAGES

Slovenija je od leta 2001 članica Eurimagesa, evropskega sklada, ki finančno podpira koprodukcije, distribucijo in prikazovanje evropskih igranih in dokumentarnih filmov.

Leta 1988 je Svet Evrope na podlagi delnega sporazuma ustanovil Eurimages - sklad za podpiranje koprodukcije, distribucije in prikazovanja evropskih igranih in dokumentarnih filmov. Trenutno sodeluje v njem 39 evropskih držav in letno se iz tega sklada financirajo projekti v približni vrednosti 20 milijonov evrov. Sklad Eurimages je doslej podprl več kot 1383 celovečernih in dokumentarnih koprodukcijskih filmov v skupni vrednosti 417 milijonov evrov . Pravila in pogoji za dodelitev pomoči so bili nedavno spremenjeni, tako da sledijo razmeram v filmski proizvodnji in se bolje odzivajo na potrebe filmskih delavcev. Upravni odbor sklada se je odločil za dva programa: enega za filme, ki imajo resnično dobre distribucijske možnosti in enega za filme, ki so prikaz kulturne raznovrstnosti evropske kinematografije. Podpora za distribucijo filmov in za kinematografe je na voljo državam članicam, ki nimajo dostopa do programa za podpiranje kinematografske dejavnosti, ki ga upravlja program Media Evropske unije. Edina izjema so prijave za podporo distribuciji v Sloveniji za filme, ki so bili večinsko producirani ali ko-producirani v državah, ki niso sicer članice Evropske unije, pa so včlanjene v Eurimages: Makedonija, Črna gora, Srbija, Albanija in Turčija. Enako načelo velja tudi za slovenske prikazovalce.

Uradna spletna stran EURIMAGES

Projekti slovenskih producentov / koproducentov, ki so dobili podporo sklada Eurimages

Predstavnica v upravnem odboru Eurimagesa za Slovenijo

Nina Ukmar
Vlada RS je 1. septembra 2022 imenovala Nino Ukmar za predstavnico Republike Slovenije v upravnem odboru Eurimages do 27. januarja 2026.
Povezava s kontakti se nahaja tukaj.

Dokumenti