Premiera digitalno restavriranega filma Pastirci

07. november 2023
10. novembra 2023 se bo v Tolminu odvila slavnostna premiera digitalno restavrirane kopije filma Pastirci režiserja Franceta Štiglica, ki ga je posnel leta 1973.

Scenarij za film, ki ga je po istoimenski literarni predlogi Franceta Bevka spisal Ivan Potrč, pripoveduje o pastircih, ki med vsakodnevno pašo ovac doživljajo radosti in tegobe odraščanja, prve ljubezni, sanjarjenja o oddaljenih svetovih in temni čar bližnjega mlina. Obenem se soočajo z mnogo bolj tuzemskimi težavami. Blaže se ujame v past za lisice in Terezka povzroči spor med Lenartom in Ferjančem. Lenart med kopanjem ostane brez hlač, zato Ferjanču nareže vrvi na vrtoglavi gugalnici nad prepadom. Bo njegova otroška maščevalnost usodna ali bo otroška nedolžnost med pastirce spet vnesla slogo in moč?

V filmu so zaigrali Andrej Čevka, Miha Levstek, Bogo Ropotar, Ksenija Sinur, Jože Zupan, Marija Hozjan, Nadja Strajnar, Demeter Bitenc in Tone Kuntner

Poleg Štiglica in Potrča so filmsko ekipo dopolnili sodelavec pri scenariju Andrej Hieng, direktor fotografije Rudi Vavpotič, avtor glasbe Alojz Srebotnjak, montažer Dušan Povh, scenograf Niko Matul, kostumografinja Alenka Bartl, oblikovalec zvoka Herman Kokove, oblikovalka maske Hilda Jurečič in drugi.

Film je bil leta 1974 prikazan na filmskem festivalu v Pulju, kjer je Alojz Srebotnjak prejel zlato areno za glasbo v filmu. 

Direktor fotografije Rado Likon, ki je sodeloval pri restavratorskem procesu filma, je ob tem povedal: “Pastirci je zanimiv otroški film, posnet v lepem tolminskem hribovju. Z veseljem smo ga restavrirali in pripravili za gledalce. Kakovost slike in zvoka na filmskem traku se z leti poslabšuje in izgublja, zato je nujno, da s sodobno tehnologijo ohranimo dragoceno slovensko filmsko dediščino. Digitalno restavriranje filma pomeni, da sliko in zvok iz filmskega traku s skenerjem pretvorimo v digitalno obliko, nato pa s posebnimi programi v računalniku počistimo in prilagodimo za projekcijo preko digitalnega projektorja.”

Ker gre za otroški film, je tudi premiera filma načrtovana otrokom prijazno, ta bo 10. novembra 2023 ob 17. uri v Kinogledališče Tolmin. Udeležili se je bodo tudi nekateri člani igralske zasedbe.

Premiero digitalno restavriranega filma organizira Slovenski filmski center v partnerstvu s Kinogledališče Tolmin in Zavodom za kulturo, šport in mladino občine Tolmin. 

Digitalno restavriranje filma je izvedlo podjetje Iridium film v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS. Projekt je sofinanciral in vodil Slovenski filmski center.

Povezane novice