Dve premieri slovenskega filma v Kinodvoru

11. junij 2018
V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma sta tokrat na redu dva glasbena dokumentarna filma: Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach režiserja Igorja Zupeta in Šum Balkana v režiji Borisa Petkoviča.

Slovenski filmski center, javna agencija RS v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma. V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma sta tokrat na redu dva glasbena dokumentarna filma.

V torek, 12. junija ob 21.30  bo na odprtju Kinodvorišča  premiera slovenskega filma Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach režiserja Igorja Zupeta. Film govori o prvem uradno izdanem domačem albumu skupine Laibach iz leta 1985. Čeprav je bilo ime skupine v Ljubljani takrat politično prepovedano, je plošča vseeno izšla – brez imena in naslova. Črni križ na ovitku je bil dovolj. Projekciji bo sledil pogovor s filmsko ekipo, prisostvovali bodo režiser Igor Zupe, scenarist Igor Bašin ter člana skupine Laibach Ivan Novak in Dejan Knez.

To je tretji v seriji dokumentarnih filmov o ključnih ploščah, ki so pisale slovensko glasbeno zgodovino. Prva dva dokumentarna filma sta bila Dolgcajt o skupini Pankrti, prav tako v Zupetovi režiji, in Pljuni istini u oči o glasbeni skupini Buldožer, ki ga je režirala Varja Močnik in zanj prejela vesno za posebne dosežke na 20. Festivalu slovenskega filma.

V četrtek, 14. junija ob 21.30, prav tako na Kinodvorišču sledi še ena premiera slovenskega filma, Šum Balkana v režiji Borisa Petkoviča. Tomaž Grom, slovenski kontrabasist, skladatelj, improvizator in raziskovalec zvočnega potenciala, je sédel v svoj kombi in po ulicah Maribora, Zagreba, Tuzle, Novega Sada, Prištine, Tirane in Skopja začel iskati sodelavce. Nastal je dokumentarni film ceste, ki se nenehno giblje na robu nesporazumov in se izgublja po poteh, ki jih ni na sodobnih navigacijskih napravah. Premierni projekciji bo sledil pogovor s filmsko ekipo, ki ga bo vodil Bojan Jablanovec.

V izbranih kinih Art kino mreže Slovenije bosta tokratna glasbena dokumentarna filma na ogled v naslednjih terminih:
v Kinodvoru - Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach, premiera in odprtje Kinodvorišča od 12. junija, Šum Balkana od 14. junija, v Mestnem kinu Metropol Celje - Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach 14. in 15. junija, Šum Balkana v jeseni, v Kinu Trbovlje - Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach 17. junija (v okviru projekta 3rd NSK State Folk Art Biennale – Retropolis), v Mestnem kinu Domžale - Šum Balkana 19. junija, v Filmskem gledališču Idrija  - Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach 28. septembra, v Kinu Velenje bosta filma na sporedu v mesecu juliju, v Kinu Sežana pa v mesecu septembru.

Povezane novice