Brezmejno - esejistični film ceste

03. marec 2017
V filmu se srečamo z različnimi ljudmi in njihovimi življenji ob mejah znotraj Srednje Evrope. Lirična besedila prepoznavnega slovenskega pesnika, Aleša Štegerja, nas spremljajo na filmskem popotovanju, ki je hkrati filozofska meditacija o nečem, kar bi lahko kmalu izgubili – o Evropi.

O filmu

Meje so postale ponovno zelo aktualno vprašanje predvsem z vidika politične strategije, medtem ko se stik z usodo posameznika še vedno izgublja v množici. Esejistični film ceste Brezmejno vzpostavlja dialog z nekaterimi prebivalci krajev ob slovenski meji z Avstrijo, Madžarsko, Hrvaško in Italijo. Izpovedane osebne zgodbe protagonistov so hkrati pričevanja o vplivu nastajanja in premikanja mej na njihova življenja.

Film je nastal v nemško-slovenski koprodukciji (Jana Cisar Filmproduktion in Petra Pan Film), po scenariju in v režiji Petra Zacha, uveljavljenega avstrijskega avtorja dokumentarnega filma. Poetično besedilo, ki nagovarja k razmisleku o naravi in gibanju različnih vrst meja, je prispeval prepoznavni slovenski pesnik, romanopisec in esejist Aleš Šteger. Direktor fotografije je večkrat nagrajeni mojster lirične podobe Thomas Plenert. Izjemen glasbeni prispevek k filmu so dodali Nino de Gleria, Jelena Ždrale in vokalistka Brina Vogelnik.

O distribuciji

Slovenska premiera dokumentarnega filma Brezmejno bo v mestnem kinu Kinodvor, 7. marca ob 19. uri. Po premieri se bodo o mejah in nastajanju filma pogovarjali s Petrom Zachom, Alešem Štegrom in Jano Cisar.

Dokumentarni film Brezmejno bo po premiernem predvajanju pot do občinstva po Sloveniji nadaljeval v okviru alternativne distribucije »Kino brez meja«. Ustavili se bodo tudi v nekaterih slovenskih vaseh, kjer kinodvorana prebivalcem ni dostopna v bližini. Občinstvo bodo povabili na primer v sinagogo, galerijo ali vinsko klet, s čimer želijo ljudem izven urbanih središč približati in oplemenititi filmsko doživetje.



Priloge

Povezane novice