Sedemdeset let puljskega filmskega festivala

15. julij 2023
Častitljivo obletnico bodo v Pulju praznovali od 15. do 23. julija. Slavje se bo v soboto začelo s slovenskim filmom Vesna iz leta 1953. Naši filmi so prisotni tudi v drugih festivalskih sekcijah.

Na različnih lokacijah v mestu se bo v devetih dneh odvrtelo skoraj 80 filmov. V središču bo 20 hrvaških filmov in manjšinskih hrvaških koprodukcij, ki se bodo potegovale za glavne nagrade, zlate arene. Filme, namenjene najširšemu občinstvu, bodo vrteli na prestižni lokaciji, v puljski areni. Tam bodo predstavili pester izbor, od avtorskih filmov ter najbolj pričakovanih uspešnic leta (Oppenheimer in Barbie) do restavriranih filmskih klasik. Program bo potekal tudi v Istrskem narodnem gledališču, kjer bodo vrteli premiere, prvence in nova dela domačih uveljavljenih avtorjev, ki bodo s svojimi ekipami gostje festivala. Svoje filme bodo v Pulj spremljali tudi slovenski avtorji. Program se bo odvijal tudi v kinih Valla in Ambrela, pa tudi na Brionih. Filmski utrip bo mesto čutilo od jutra do večera, obljubljajo organizatorji. 

Časovni stroj bo prva zavrtela Vesna

Uradni otvoritveni film festivala je nova drama Andreja Korovljeva Hotel Pula, toda filmski program bo prvi dan velikega slavja vendarle uvedla projekcija slovenske klasike Vesna Františka Čapa. Film je lani digitalno restavrirala Slovenska kinoteka v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom in Slovenskim filmskim centrom. To je obeležje posebne vrste, saj se Vesna vrača v Pulj po sedemdesetih letih, ko je leta 1954 prejela nagrado za najboljši film, režijo in glavno žensko vlogo. Vesna bo tako 15. julija ob 18. uri v kinu Valla odprla sekcijo Vremeplov, v kateri bodo vrteli jugoslovanske klasike Metulj (Leptirica), Martin v oblakih (Martin u Oblacima), Dogodek (Događaj), Mi iz Prage (Mi iz Praga) in druge filme.

Med 14 tekmovalnimi hrvaškimi filmi bo predvajan Varen kraj (Sigurno mjesto) Juraja Lerotića, pri nastanku katerega je sodelovala slovenska produkcijska hiša December. Film Spominjam se samo srečnih dni (Pamtim samo sretne dane) režiserja Nevia Marasovića velja za zadnji film pokojnega slovenskega igralskega velikana Radka Poliča - Raca. V njem igra glavno vlogo od življenja utrujenega starca, ki obsedi za mizo v restavraciji in opazuje goste, o katerih se pokaže, da igrajo ključne prizore iz njegovega življenja. Prisiljen se je soočiti s svojimi življenjskimi odločitvami, ki so ga oblikovale v človeka, kakršen je postal. 

V sekciji hrvaških manjšinskih koprodukcij bosta prikazana dva filma s slovensko udeležbo: Mož brez krivde režiserja Ivana Gergoleta z Branetom Završanom v glavni vlogi in v produkciji Staregare ter Najsrečnejši človek na svetu Teone Strugar Mitevska, ki je nastal v koprodukciji Vertiga. 

O nagradah bo odločala žirija, ki jo sestavljajo direktorica fotografije Tamare Cesarec, igralka Nives Ivanković, producentka Maja Popović Milojević, dramaturginja in pisateljica Tena Štivičić in režiserka Snježana Tribuson.

V programskem sklopu Širša Adria (Greater Adria) bo prikazan film Marka Šantića Zbudi me, v katerem Jure Henigman igra glavno vlogo Roka, ki po nesreči izgubi spomin. Film je produciral Vertigo (zanj Danijel Hočevar in Zala Opara).  

V program Ambrela je vključena slovenska manjšinska koprodukcija Ustava republike Hrvaške Rajka Grlića, ki je nastala v sodelovanju s produkcijo Sever & Sever.

Vsi omenjeni filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Dva slovenska filma bosta predvajana še v sklopu študentske sekcije. Daljne njive v režiji Filipa Jembriha in produkciji AGRFT je zgodba o mladem francoskem huliganu, ki pride na počitnice k dedku v slovensko vas, kratki dokumentarni film ¼ koraka režiserke Katje Predan pa se poglobi v svet slepega gledalca filmov.

»S spremljevalnim programom puljskega filmskega festivala si želimo reflektirati kulturni in produkcijski kontekst, v katerem nastajajo hrvaški filmi. Spremljevalni, netekmovalni programi festivala zato vključujejo filme iz držav s podobnim kulturnim krogom, filme, ki raziskujejo razmerje med kinematografijo in zgodovino, pa tudi študentske filme, ki nam predstavljajo nova avtorska imena in nudijo svojevrsten vpogled v prihodnost,« je povedal selektor filmskega programa Mario Kozina.

Ob jubileju so izdali tudi monografijo 70 let filma pod zvezdami v Pulju, v kateri so na skoraj 600 straneh zbrane festivalske zgodbe filmskih ustvarjalcev in občinstva. Iz teh so tokrat črpali tudi navdih za vizualno podobo festivala. Filmski program bodo dopolnjevali številne razstave in spremljevalni program, istrska kantavtorica Elis Lovrić pa je za to priložnost napisala celo festivalsko himno.

Povezane novice