Slovenski koprodukcijski film Kosec prejel prve nagrade

28. julij 2014
Na pravkar končanem 61. filmskem festivalu v Pulju je film Kosec režiserja Zvonimirja Jurića prejel kar štiri nagrade.

Nagrado oktavijan za najboljši film, ki jo podeljuje Hrvaško društvo filmskih kritikov in tri zlate arene: zlato areno za najboljšo moško glavno vlogo je prejel igralec Ivo Gregurević, zlato areno za najboljšo moško stransko vlogo je prejel igralec Igor Kovač, zlato areno za najboljšo fotografijo je prejel direktor fotografije Branko Linta.

Ivo (Ivo Gregurović) je delavec v slavonskem kmetijskem kombinatu, ki je navajen delati ponoči – tako mu je ljubše. Pred mnogimi leti je bil obsojen zaradi posilstva in od tega dogodka se izogiba ljudem, kot se tudi oni njega. V noči, ko sreča Mirjano (Mirjana Karanović), žensko, ki je ostala na zapuščeni cesti v avtu brez bencina, se usoda Iva preplete z življenjem Josipa (Igor Kovač), ki dela na bencinski črpalki in policaja Kreše. Postopoma se odkriva temačna podoba njihovih življenj.

Režiser filma je Zvonimir Jurić, letnik 1971, ki je leta 1999 diplomiral na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu. Leta 2009 je z Goranom Devićem režiral film Črnci, enega najboljših hrvaških filmov zadnjih let, ki je prejel 20 nagrad, večinoma mednarodnih, med njimi tudi glavno nagrado vodomec na 20. Ljubljanskem filmskem festivalu.

Film Kosec je nastal 2014 v koprodukciji hrvaške Kinorame (producentka Ankica Jurić Tilić) in slovenskega Forum Ljubljana (koproducentka Eva Rohrman). Slovensko avtorsko ekipo sestavljajo igralec Peter Musevski v vlogi Zlatka, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalec zvoka Julij Zornik.

Film so sofinancirali Hrvaški audiovizualni center, Slovenski filmski center, Eurimages, MEDIA. Nastal je s pomočjo slovenskega Filmskega studia Viba film Ljubljana, Teleking in 100.

Povezane novice