Filmska retrospektiva ob stoletnici Františka Čapa

06. december 2013
V Čachovicah na Češkem se je pred 100 leti na današnji dan rodil režiser František Čap. V torek, 10. decembra se bo v Slovenski kinoteki začela retrospektiva, ki je posvečena tej pomembni obletnici.

František Čap je najbolj znan kot režiser Vesne, ki sodi med najbolj priljubljene slovenske filmske klasike. Njegova slovenska filmografija je sestavljena iz petih celovečercev in enega kratkega filma - Piran - biser slovenskega primorja.
Torkova otvoritvena projekcija bo Čapova velika češkoslovaška klasika in mednarodno najbolj odmevni film Nočni metulj iz leta 1941. Kot so zapisali v Kinoteki, socialna ljubezenska melodrama, umeščena ob konec 19. stoletja in skoraj v celoti posneta v studiu, prikaže režiserja na vrhuncu ustvarjalnih moči. Suvereno vodenje igralcev, izjemen občutek za kompozicijo, ekspresivna osvetljava prizorov in elegantna scenografija, se zlijejo v brezšivno celoto, ki poslej velja za enkraten režijski prijem Františka Čapa.
Čap je leta 1934 postal asistent režije in montažer. V letih 1939-1948 je na Češkem režiral 13 celovečernih filmov, leta 1946 vojno dramo Možje brez kril, ki je bila nagrajena v Cannesu. Leta 1949 se je izselil v Nemčijo, od leta 1952 pa je deloval v tedanji Jugoslaviji.
Po Vesni (1953) je Čap za slovenskega producenta Triglav film posnel filme Trenutki odločitve (1955), Ne čakaj na maj (1957), X-25 javlja (1960) in Naš avto (1962).
Ob Slovenski kinoteki so pri retrospektivi sodelovali Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS, Slovenski filmskim center, Združenje filmskih snemalcev Slovenije, Češko veleposlaništvo v Ljubljani, Slovensko veleposlaništvo in Narodni filmski arhiv v Pragi, ter Društvo za širjenje filmske kulture KINO! – slednje bo ob tej priložnosti izdalo tudi posebno, obsežno številko revije KINO!, posvečeno Františku Čapu.

Povezane novice