Blok 5 za boljši jutri

10. julij 2023
V soboto, 8. julija 2023, se je v Ljubljani začelo snemanje novega otroškega filma Blok 5 v režiji Klemna Dvornika.

Blok 5 je film, namenjen otrokom od 9 do 12 let. V zgodbi spremljamo glavno protagonistko Almo (Kaja Zabret), ki se z očetom Filipom (Marko Mandić) preseli v novo sosesko. Alma žaluje za mamo, ki je umrla na okoljevarstveni akciji v Amazoniji, v novem okolju pa se mora soočiti še z medvrstniškim nasiljem, saj postane žrtev sošolke Lune (Kaja Šuštar), ki se druži s skupino skejterjev. Ko Alma ugotovi, da bodo park v njihovi novi soseski spremenili v parkirišče, vodja projekta pa je njen oče, se pridruži Luni in njeni ekipi v borbi za igrišče.

Režiser filma Klemen Dvornik, ki je širši javnosti med drugim znan kot režiser ene najbolj uspešnih slovenskih nadaljevank, Jezero (2019), je pred snemanjem Bloka 5 povedal: »Želim narediti sodoben, komunikativen film, ki bo privlačen za otroke. Ker današnje generacije odraščajo na vizualnih stilih youtuba in tiktoka, želim otroke nagovoriti na podoben narativen način. V filmu ima pomembno vlogo tudi glasba, zato glasbeno podobo oblikujemo v sodelovanju s progresivnimi slovenskimi artisti – Vazzom, Sahareyo in Dachotom, ki v filmu tudi nastopajo. Poleg razburljive filmske izkušnje pa želim poslati otrokom tudi sporočilo, da nikoli ne smemo obupati in da, kadar delujemo skupaj, lahko prispevamo k spremembi in gradimo boljšo prihodnost.«

V glavnih vlogah nastopa pet protagonistov, ki so se z igro pred kamero srečali prvič. Izbrani so bili na avdiciji med 510 otroki: Kaja Zabret v vlogi Alme, Kaja Šuštar v vlogi Lune ter Youri Friderich, Niko Lemark in David Trontelj. Avdicije je vodil priznani direktor kastinga Slobodan Dedeić, sicer dolgoletni sodelavec Emirja Kusturice.

Mednarodna je tudi igralska zasedba: poleg slovenskih igralcev Marka Mandića in Gregorja Zorca v večjih vlogah nastopata tudi hrvaška igralca Ivana Roščić in Enis Bešlagić ter srbski igralec Tihomir Stanić.

Film Blok 5 je slovensko-hrvaško-srbsko-češka koprodukcija. Scenarij je napisala Dora Šustić, direktor fotografije je David Hofmann, scenograf Miha Knific, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, kostumografka Katarina Šavs, film bo montirala Ivana Fumić.

Blok 5 bo posnet v 30 dneh v Ljubljani.

Film so finančno podprli Slovenski filmski center (SFC), RTV Slovenija, Filmski center Srbije (FCR), Češki filmski sklad in Hrvaški avdiovizualni center (HAVC). Blok 5 je prejel tudi podporo programa evropske komisije Media za razvoj in podporo Eurimages za produkcijo.

Glavni producent filma je produkcijska hiša A Atalanta (Branislav Srdić), koproducenti filma so še Zavod December (Vlado Bulajić in Lija Pogačnik, češki BFilm (Jakub Rálek), srbski Living Pictures (Dimče Stojanovski) in hrvaški Antitalent (Katarina Prpić in Danijel Pek).

Producenti so o motivih za nastanek filma povedali: »Ko se dandanes naša življenja v vse večji meri selijo v digitalne svetove, verjamemo, da zdaj, bolj kot kadarkoli, potrebujemo zgodbe o lepoti analognega sveta. Otroci, katerim je ta film namenjen, so veliki del svojega otroštva preživeli v svetovnih krizah – sprva koronavirus, potem recesija, sedaj vojna. Naša dolžnost je, da jim pokažemo, da obstaja upanje v boljši jutri tudi v analognem svetu, zanj pa se moramo aktivno boriti.«

Povezane novice