Gostovanje Eurimagesa v Sloveniji

04. december 2015
Med 7. in 11. decembrom bo v organizaciji Slovenskega filmskega centra v Ljubljani potekala 141. sejo upravnega odbora sklada za evropske koprodukcije – Eurimagesa. Eurimages je ustanovil Svet Evrope leta 1989 in ima sedež v v Strasbourgu v Franciji.

Upravni odbor Eurimagesa sestavljajo predstavniki 36 držav, ki štirikrat letno odločajo o porazdelitvi sredstev podpore posameznim projektom – koprodukcijam, promociji, distribuciji ter prikazovalcem. Eurimages spodbuja evropsko avdiovizualno industrijo z zagotavljanjem finančne podpore za celovečerne filme, animirane in dokumentarne filme v Evropi. Pri tem spodbuja sodelovanje med strokovnjaki iz različnih evropskih državah. Eurimagesov letni proračun je 25 milijonov €, finančna sredstva pa večinoma izhajajo iz prispevkov držav članic.

Od svojega začetka je Eurimages podprl 1702 filmski koprodukciji z vrednostjo približno 513 milijonov €.

Slovenija je članica Eurimagesa od leta 2000. Do sedaj je Eurimages finančno podprl 6 slovenskih celovečernih filmov ter 26 slovenskih manjšinskih koprodukcij.

V tem letu je bilo slovenskemu občinstvu prikazano kar nekaj naslovov uspešnih manjšinjskih koprodukcijskih filmov kot so Naše vsakdanje življenje režiserke Ines Tanović, v Cannesu nagrajeni Zenit režiserja Daliborja Matanića ter Družinski film, drugi celovečerec režiserja Olma Omerzuja.

Prihajajoča slovenska filma, ki jih je podprl Eurimages, pa sta Mama režiserja Vlada Škafarja ter Houston, težavo imamo! režiserja Žige Virca.

Na večdnevnem zaprtem srečanju bodo člani odločali o podporah za celovečerne projekte, ki so bili prijavljeni na zadnjem roku, poleg tega pa bodo imeli priložnost spoznati slovensko filmsko pokrajino in ustanove ter se v okviru strokovnih in družabnih dogodkov Slovenskega filmskega centra srečati z domačo filmsko stroko.

Z letom 2016 se je Eurimages odločil vzpostaviti novo iniciativo poimenovano Lab projects, ki bo podpirala inovativne projekte bodisi iz umetniškega ali produkcijskega vidika. Pri tem bodo poskušali iskati predvsem projekte, ki niso konvencionalni in v filmskem delu uporabljajo različna polja umetniške ekspresije.

Pred letom in pol je Eurimages ustanovil delovno skupino za enakopravnost spolov (Gender equality working group), ki spremlja zastopanost žensk v evropski filmski industriji. Na okrogli mizi z naslovom "Položaj žensk v sodobni evropski in slovenski filmski industriji" bo v torek, 8. decembra med 18.00 in 20.00 uro zainteresirani javnosti predstavljeno delo Eurimagesa na tem področju, kakor tudi položaj žensk v filmski industriji v Sloveniji. Potekala bo na ljubljanski AGRFT – Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Na letošnjem Sarajevskem filmskem festivalu je delovna skupina za enakopravnost spolov sprejela deklaracijo predstavnikov ministrstev in nacionalnih filmskih fondov.

Na okrogli mizi bodo predstavili delo delovne skupine, položaj žensk v slovenski filmski industriji pa bosta predstavili režiserki Maja Weiss in Urša Menart. Okroglo mizo s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami in ustvarjalci bo moderirala Jelka Stergel.

Povezane novice