Eurimages s 400.000 evri podprl dva slovenska filma

04. julij 2023
Eurimages, sklad Sveta Evrope za koprodukcijo, distribucijo, promocijo in prikazovanje evropskih kinematografskih del, je objavil rezultate drugega zasedanja članov upravnega odbora. Med podprtimi projekti sta Little Trouble Girls, prvenec Urške Djukić, in Blok 5 Klemna Dvornika.

Eurimages je podporni sklad Sveta Evrope za kulturo, ki deluje od leta 1989 in združuje 38 držav članic Sveta Evrope ter Kanado. Spodbuja neodvisno filmsko ustvarjanje ter koprodukcije med državami članicami, ki jim nudi finančno podporo za celovečerne, animirane in dokumentarne filme. Na podlagi priporočil neodvisnih strokovnjakov je na drugem zasedanju pred dnevi izvršni odbor sklada Eurimages sklenil podpreti koprodukcije 33 igranih, treh dokumentarnih in dveh animiranih filmov v skupnem znesku 9.652.000 evrov.

Med podprtimi projekti sta tudi dva slovenska igrana celovečerna filma, in sicer Little Trouble Girls, prvenec Urške Djukić, ki je trenutno v fazi snemanja, in Blok 5, otroški film režiserja Klemna Dvornika, katerega prva klapa bo padla v soboto, 8. julija.

Skozi zgodbo o odraščajoči deklici Luciji v Little Trouble Girls se režiserka Urška Djukić dotika glavne teme svojih filmov, vpliva družbenih vzorcev in pravil, ki se skozi generacije prenašajo na dekleta in njihovo dojemanje lastnega telesa. Slovensko-italijansko-hrvaška koprodukcija je od Eurimagesa prejela 250.000 evrov. Ob spodbudni novici je glavni producent Jožko Rutar (SPOK Films) povedal: »Vesel sem, da je nadnacionalni sklad pri Svetu Evrope Eurimages prepoznal kvaliteto projekta Little Trouble Girls in talent režiserke Urške Djukić. S to podporo smo še enkrat dokazali, kako je slovenska filmska ustvarjalnost s koprodukcijami vpeta v regionalne in mednarodne tokove filmskega financiranja in sodelovanja.« 

Poleg Jožka Rutarja so producenti filma Miha Černec in David Cej  za produkcijo Staragara I.T. (Italija) in Katarina Prpić za produkcijo Izazov 365 (Hrvaška), koproducentki filma pa sta produkcijska hiša Nosorogi in RTV Slovenija. Podpora Eurimagesa dopolnjuje vložke drugih sofinancerjev filma, ki so Slovenski filmski center (SFC), direkcija za film italijanskega ministrstva za kulturo, sklad za avdiovizualne medije Furlanije - Julijske krajine, filmska komisija Furlanije - Julijske krajine in Hrvaški avdiovizualni center (HAVC). Film nastaja s podporo programa Arri International Support Programme.

Otroški film Blok 5 je od Eurimagesa prejel sredstva v višini 150.000 evrov. Film, ki ga bo režiral Klemen Dvornik, nastaja po scenariju Dore Šuštić in pripoveduje o dvanajstletni Almi, ki izve, da bo igrišče v njeni novi soseski postalo parkirišče. Še huje, dela bo nadzoroval njen oče, gradbeni inženir. Alma se v bitki za igrišče poveže z lokalnimi skejterji in upre odraslim.

Glavni producent filma Blok 5 Brana Srdić (A Atalanta) je ob novici povedal: »Smo izjemno veseli in ponosni, da je mednarodna komisija potrdila kakovost in potencial našega filma. Prejetje Eurimages subvencije je izrednega pomena za filme, ki nastajajo v državah z nizko produkcijsko zmogljivostjo. Poleg boljših produkcijskih pogojev nam bo podpora pomagala tudi povečati mednarodno vidljivost projekta. Sedaj z dodatno spodbudo in motivacijo vstopamo v semanje, ki je za vogalom.«

Film nastaja v koprodukciji Slovenije s Hrvaško, Srbijo in Češko. Koproducenti filma so še Zavod December (zanj Vlado Bulajić in Lija Pogačnik), RTV Slovenija, češki BFilm (Jakub Rálek), srbski Living Pictures (Dimče Stojanovski) in hrvaški Antitalent. Financerji filma so Slovenski filmski center, Filmski center Srbije (FCR), Češki filmski sklad in Hrvaški avdiovizualni center (HAVC). Poleg Eurimagesa je film podprla evropska komisija prek programa Media.

 

56 odstotkov za ženske v filmskem sektorju

Eurimages spodbuja države članice, da se zavzamejo za sprejetje javnih politik na področju enakosti spolov z namenom promoviranja žensk v filmskem sektorju in izboljšanja njihovega dostopa do javnih sredstev. Tako so z Eurimagesa včeraj sporočili, da je med 33 koprodukcijskimi projekti, podprtimi na tem razpisu, 18 takih, ki jih bodo režirale ali sorežirale režiserke, kar predstavlja 56,36 odstotka dodeljenih sredstev. V okviru strategije za enakost spolov je upravni odbor Eurimagesa podprl tudi sedem pobud, ki bodo od leta 2024 do 2026 prejele sredstva za vsebine, s katerimi podpirajo načelo enakosti spolov v filmskem sektorju. Izbrali so tudi tri filmske festivale, na katerih bodo v letih 2024, 2025 in 2026 podelili letno nagrado audentia, mednarodno nagrado za najboljšo filmsko avtorico, ki so jo uvedli leta 2016 z namenom poudariti dela filmskih ustvarjalk in ozaveščati o statusu žensk v filmski industriji.

Od ustanovitve leta 1988 je Euroimages podprl 2409 koprodukcij v skupnem znesku približno 685 milijonov evrov. Trenutno v tem podpornem skladu sodeluje 39 evropskih držav, katerih filmski strokovnjaki odločajo v upravnem odboru sklada. Že več kot dve desetletji je članica Eurimagesa tudi Slovenija. V zadnjih 15 letih je bilo v sofinanciranje sprejetih 22 slovenskih večinskih in 51 slovenskih manjšinskih koprodukcij.

Povezane novice