Vsi slovenski projekti uspešni na Eurimagesu

15. december 2015
Na 141. seji upravnega odbora Eurimagesa, ki je potekal med 7. in 11. decembrom v Ljubljani, so slovenski projekti skupno prejeli 447 426 €.

Na 141. seji upravnega odbora Eurimagesa, ki je potekal med 7. in 11. decembrom v Ljubljani, so slovenski projekti skupno prejeli 447 426 . Podporo sta dobila dva večinska celovečerna filma: Ivan režiserja Janeza Burgerja v produkciji Stare gare ter Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja debitanta Gregorja Božiča producentske hiše Nosorogi. Poleg tega je upravni odbor prepričal tudi hrvaški projekt Ustava Republike Hrvaške režiserja Rajka Grlića, pri katerem je slovenski producent Sever&Sever udeležen s 17%.

To je bila do sedaj najbolj uspešna seja za Slovenijo, saj so prvič dobili podporo Eurimagesa vsi prijavljeni projekti.

Eurimages je na zadnji seji podprl 18 igranih, 2 animirana in 4 dokumentarne celovečerne filme, skupaj torej 24 projektov v skupni višini finančne podpore 5 314 426 €.

Seja pa ni bila uspešna samo za slovensko produkcijo, pač pa so se člani upravnega odbora in sekretariata Eurimagesa s predsednikom Jobstom Plogom zahvalili za dobro organizacijo dogodka in gostoljubje vsem, ki so sodelovali pri dogodku, tako Slovenskemu filmskemu centru kot tudi Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije.

V tem letu je bilo slovenskemu občinstvu prikazano kar nekaj naslovov uspešnih manjšinjskih koprodukcijskih filmov, podprtih s strani Eurimagesa, kot so Naše vsakdanje življenje režiserke Ines Tanović, v Cannesu nagrajeni Zenit režiserja Daliborja Matanića ter Družinski film, drugi celovečerec režiserja Olma Omerzuja.

Povezane novice