Klemen Dvornik postal predsednik upravnega odbora AVACI

06. junij 2023
Mednarodna konfederacija avdiovizualnih avtorjev AVACI je na mednarodnem kongresu v Ríu de Janeiru za predsednika upravnega odbora izvolila režiserja in scenarista Klemna Dvornika.

Klemen Dvornik, filmski režiser in scenarist, docent na katedri za televizijsko režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, predsednik Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev  ZDSFU je bil imenovan za predsednika upravnega odbora AVACI, mednarodne konfederacije avdiovizualnih avtorjev.

Mednarodna konfederacija avdiovizualnih avtorjev Avaci s sedežem v Buenos Airesu je bila ustanovljena pred dobrima dvema letoma in je plod prizadevanj argentinskega filmskega režiserja Horacia Maldonada, ki se je dolgo zavzemal za ureditev razmer na področju avtorskih pravic v Argentini. Zdaj deluje na petih celinah. Glavna naloga krovne organizacije je, da nudi zaščito pravic avdiovizualnim avtorjem po svetu ter logistično in finančno pomoč pri varovanju teh pravic.

Na zadnjem mednarodnem kongresu AVACI, ki je potekal od 2. do 5. maja 2023 v Ríu de Janeiru v Braziliji, je Mednarodna konfederacija avdiovizualnih avtorjev izvolila svoje nove organe, ki bodo prevzeli funkcijo za obdobje 2023-2025. Upravni odbor AVACI sestavljajo člani uprav kolektivnih organizacij - menedžerji in predstavniki avtorjev.

Interese slovenskih avtorjev sta v Riu de Janieru zastopala Klemen Dvornik in direktor AIPE Gregor Štibernik, ki sta nova člana upravnega odbora AVACI. Dvornika pa so izvolili za predsednika upravnega odbora AVACI. Ob tem je za svoje prednostne naloge v naslednjih dveh letih opredelil »predvsem okrepiti strukturo organizacije; drugič, politično podpreti organizacije in njihove člane, da bi jih opolnomočili v njihovem boju za izboljšanje pravne podlage zakonodaje v posameznih državah, pa tudi okrepiti bazo vsake institucije v zvezi s pravicami avtorjev; tretjič, opolnomočiti nastajajoče organizacije po svetu in po drugi strani prepoznati pomembna vprašanja za skupnost, kot je denimo načrt za enakosti spolov.«

»Tako ima Slovenija v tem pomembnem, začetnem obdobju v vodstvu te mednarodne organizacije kar dva predstavnika. Tako močna je le še francoska kolektivna organizacija, ki ima tudi dva člana,« je povedal Klemen Dvornik v pogovoru za spletno stran AIPA. Prisotnost Slovenije na mednarodnem kongresu AVACI in pomembna funkcija slovenskih AV predstavnikov prispevata k temu, da so v svetu predstavljene tudi razmere na področju pravic AV ustvarjalcev v Sloveniji in položaj slovenskega filma.

Povezane novice