Enajsta mednarodna nagrada za Steakhouse režiserke Špele Čadež

08. marec 2022
Film je s pričujočo nagrado postal tudi kandidat za nominacijo v kategoriji za najboljši kratki animirani film za oskarja prihodnje leto.

Mednarodni animirani filmski festival Anima v Bruslju je potekal od 25. februarja do 6. marca. Animirani kratki film Steakhouse režiserke Špele Čadež je prejel glavno nagrado za najboljši mednarodni kratki film. To je za film že enajsta mednarodna nagrada.

Žirija je pred podelitvijo nagrade z občinstvom delila naslednje misli: »Pred razkritjem prejemnika glavne nagrade festivala Anima se nam je kot žiriji zazdelo potrebno, da z vami podelimo svoje občutke. V zadnjih dneh smo si ogledali veliko filmov in mnogi so imeli kaj ponuditi tako v risarskem kot pripovednem smislu, nekateri pa so se nas dotaknili. Kljub nenehno napredujoči animacijski ustvarjalnosti opažamo, da nam nekateri filmi še vedno prikazujejo zgodbe, v katerih so v ospredju stereotipni fantazijski in fetišizirani liki. Menimo, da je v današnjem času treba pozvati k določeni meri kolektivnega zavedanja tako režiserje kot tudi producente, učitelje, ustanove in festivale.

Naveličani smo ženskih likov brez vsebine, ki se znajdejo v tem položaju, ne da bi sploh bile igralke. Dovolj nam je dojemanja ženskega telesa zgolj skozi prizmo seksualizacije. Dovolj nam je moških likov, ki jih ne da bi se o njem spraševali, uničuje lastno nasilje. Želimo videti filmske zgodbe, v katerih dejavno nastopajo in so pozitivno predstavljene ne le ženske, ampak tudi rasno opredeljene in transspolne osebe, osebe s prekomerno telesno težo, invalidi in spolni delavci. Režiserje in producente pozivamo, naj se – kadar se jih kakšna tema ne tiče, neposredno obkrožijo z ljudmi, ki imajo izkušnje s to temo, s čimer bo predstavitev bolj skladna z resničnostjo teh ljudi.

Če je film lahko deloma prispeval k spodbujanju ekstremno binarne in zatiralske vizije sveta, lahko postane tudi naš najboljši zaveznik, da svetu predstavimo pravičnejši pogled na našo družbo in po malem spremenimo miselnost. Film je močno, čarobno in neomejeno orodje. Hvala festivalu Anima, da nam je omogočil, da se zberemo na tem čudovitem kraju in skupaj doživljamo intenzivna čustva.... ).«

V luči tega razmišljanja, je za nagrajeni film Steakhouse žirija zapisala: »Veliko nagrado za kratki film festivala Anima 2022 zato podeljujemo filmu, ki mu je uspelo ujeti kompleksnost čustev lika, ki je pod psihološkim nadzorom nasilnega moškega. Ob prikazu vsakdanjega življenja tega para se poglobimo v doživljanje močne ženske, katere zadnje dejanje nas spravi v dobro voljo. Glavno nagrado prejme Steakhouse režiserke Špele Čadež.«

Zrezek že več dni leži v marinadi. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen. Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov?

V risbi in animaciji so poleg Čadeževe sodelovali še glavne animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clémentine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo sta ustvarila Tomaž Grom in Olfamož.

Svojo festivalsko pot je film začel s premiero v Locarnu, v letu 2022 je tudi kandidat za nominacijo v kategoriji evropski kratki film pri Evropskih filmskih nagradah, ravno tako pa je tudi prvi slovenski animirani film, ki je nominiran v kategoriji za najboljši kratki animirani neodvisni film pri 49. Annie Awards (ASIFA-Hollywood). Film je s pričujočo nagrado postal tudi kandidat za nominacijo v kategoriji za najboljši kratki animirani film za oskarja prihodnje leto.

Nastal je pod okriljem produkcijske hiše Finta, producentki sta Tina Smrekar in Špela Čadež. Koproducenti so RTV Slovenija, nemški Fabian&Fred in francoski Miyu.

Povezane novice