Steakhouse in Nebesa prejela nagradi na 74. filmskem festivalu v Locarnu

14. avgust 2021
Festival v Locarnu je potekal od 4. do 14. avgusta. Kratki animirani film Steakhouse v režiji Špele Čadež, ki je bil prikazan v programu  leopardov prihodnosti, je prejel posebno omembo mlade žirije.

Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glavna animatorka je Zarja Menart, skladatelj glasbe je Tomaž Grom.

Zrezek že več dni leži v marinadi. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen. Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov?

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Finta, producentki sta Tina Smrekar in Špela Čadež. Koproducenti so RTV Slovenija, nemški Fabian&Fred in francoski Miyu.

Špela Čadež od leta 2008 deluje kot neodvisna režiserka in producentka animiranih filmov, za katere je prejela sto nagrad po vsem svetu. Za svoj profesionalni prvenec, lutkovni animirani film Boles (2013), je prejela glavno nagrado na festivalu DOK Leipzig, nagrado Golden Spike na festivalu v Valladolidu in nominacijo za nagrado Cartoon d’Or. Animirani film Nočna ptica (2016) pa je med drugim prejel glavno nagrado na nizozemskem festivalu HAFF in glavno nagrado na Animafestu v Zagrebu, prikazan je bil v selekcijah festivalov, kot so Clermont-Ferrand, Annecy in Sundance. Špela Čadež je članica Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti.

Mlada žirija podeljuje nagrade za vse glavne programe in je zato izbirala tudi med 17 filmi mednarodnega tekmovalnega programa,  kamor se je uvrstil celovečerni igrani film Nebesa srbskega scenarista in režiserja Srdjana Dragojevića. Mlada žirija mu je podelila glavni nagrado v višini 6000 CHF.

Gre za slovensko manjšinsko koprodukcijo, glavni producent je srbski Delirium films, producenta Biljana Prvanović in Srdjan Dragojević. Film Nebesa prikazuje nekonvencionalen pogled na tranzicijsko obdobje v postkomunistični državi, ki je predstavljeno kot buren prehod iz poganskega sveta v krščansko dobo pred mnogimi stoletji. Čudeži so odziv kolektivne zavesti na spremembe, ki celotno skupnost prisilijo, da na svet, ki se je postavil na glavo, pogleda v novi luči in s čudežne perspektive.

V filmu igrajo: Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec in Nataša Marković. Pri filmu so sodelovali še direktor fotografije Dušan Joksimović, skladatelj Aleksandar Randjelović, montažer Petar Marković, scenografinja Jelena Šopić, kostumografinja Tatjana Strugar, glavna oblikovalka maske Sandra Ivatović in oblikovalca zvoka Julij Zornik in Ognjen Popić.

Pri srbsko–nemško-severno makedonski-slovenski-hrvaški-črnogorski in bosansko hercegovski koprodukciji je slovenska koproducentka Eva Rohrman iz produkcijske hiše Forum Ljubljana.

Forum Ljubljana in Delirium films sta leta 2011 sodelovala tudi pri Dragojevićemu filmu Parada, ki je na Berlinalu prejel nagrado občinstva v programu Panorama in kasneje še številne druge nagrade.

Vse filme je sofinanciral Slovenski filmski center.

Povezane novice