Steakhouse Špele Čadež v Ottawi prejel nagrado za najboljšo tehniko animacije

04. oktober 2021
Film tematizira psihično nasilje v intimnem okolju družine.

Kratki animirani film Steakhouse režiserke Špele Čadež je na najpomembnejšem festivalu animiranega filma v Severni Ameriki prejel nagrado za najboljšo tehniko animacije.

Žirija Mednarodnega festivala animiranega filma v Ottawi je zapisala: »Medtem ko so Jurija Norsteina imenovali za največjega mojstra tehnike multiplan kolažne animacije, menimo, da je seznamu potrebno dodati novo ime. Za predstavitev kompleksne zgodbe nas je analogna tehnika v filmu Steakhouse začarala in po našem mnenju odprla novo obdobje multiplan animacije.«

Film tematizira psihično nasilje v intimnem okolju družine. V risbi in animaciji so poleg Čadeževe sodelovali še glavne animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clémentine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo sta ustvarila Tomaž Grom in Olfamož.

Svetovna premiera filma Steakehouse je bila v tekmovalnem programu kratkih filmov letošnjega 74. filmskega festivala v Locarnu, kjer je prejel posebno omembo mlade žirije.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Finta – Zavod za sodobne umetnosti, producentki sta Tina Smrekar in Špela Čadež. Koproducenti so RTV Slovenija, nemški Fabian & Fred in francoski Miyu.

Film nadaljuje s pestro festivalsko potjo, med drugim na mednarodnih filmskih festivalih Guadalajara v Mehiki, Sitges v  španski Kataloniji, na 40. festivalu kratkih filmov v Uppsali na Švedskem in drugih.

Slovensko občinstvo si ga bo lahko ogledalo na 24. Festivalu slovenskega filma. 

Festival v Ottawi je potekal od 22. 9. do 3. 10., film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Povezane novice