Kratki animirani film Steakhouse Špele Čadež nominiran v Hollywoodu

22. december 2021
To je že deveto priznanje za novo delo avtorice, ki bo zanj na februarski podelitvi prejela tudi nagrado Prešernovega sklada.

Kratki animirani film Steakhouse režiserke Špele Čadež je na nagradah Annie, vodilnih ameriških nagradah za animirani film, prejel nominacijo v kategoriji neodvisnih kratkih filmov. To je že deveto priznanje za novo delo avtorice, ki bo zanj na februarski podelitvi prejela tudi nagrado Prešernovega sklada.

Špela Čadež v filmu, ki je svetovno premiero doživel na festivalu v Locarnu, prikazuje počasi nastajajočo dramo, v kateri osebna bolečina vre na štedilniku kot družbeni problem. Ta se zaključi s temačno komedijo, ki se prikrade nič hudega slutečemu gledalcu. Franc že več dni marinira zrezek za praznovanje Lizinega rojstnega dne. Sodelavci ji pripravijo zabavo presenečenja. Liza se sprašuje, ali bo pravočasno prišla domov, da se pridruži Francu, medtem ko on z očmi na uri stiska zobe v kuhinji.

Ob nagradi za najboljšo tehniko animacije na festivalu v Ottawi je žirija zapisala: »Medtem ko so Jurija Norsteina imenovali za največjega mojstra tehnike multiplan kolažne animacije, menimo, da je seznamu potrebno dodati novo ime. Za predstavitev kompleksne zgodbe nas je analogna tehnika v filmu Steakhouse začarala in po našem mnenju odprla novo obdobje multiplan animacije.«

V kritiki filma, v reviji Ubiquiarian, pa so zapisali, da je: »Steakhouse zelo premišljen film na vseh ravneh, besedilni, kontekstualni, umetniški in tehnični. Od imen likov po enem najbolj ikoničnih parov slovenske popevke, preko redkobesednih, skrbno postavljenih dialogov v scenariju Gregorja Zorca do umetniške vizije in izvedbe. Film nosi grenko tableto, ki jo je treba pogoltniti, vendar v čudovitem ovoju večplastne podobe akvarelnega videza, začinjene s skrbnim zvočnim oblikovanjem in popolno skladnimi glasbenimi izbirami, ki same naslikajo čustveno pokrajino.«

»Psihično nasilje je nekaj nevidnega,« pravi Čadeževa. »S filmom Steakhouse želim dobiti vpogled v zasebnost para. Kje je meja med običajnim in neobičajnim? Film mi omogoča, da se potopim v vzdušje zaprtega stanovanja, neizrečenih besed in nenehnega strahu.«

Avtorica nadaljuje: »Ta tema se mi zdi izjemno zanimiva za nadaljnje raziskovanje multiplan tehnike, ki sem jo uporabila pri svojem prejšnjem filmu Nočna ptica. Zaradi svoje izrazite fluidnosti lahko ustvari različne iluzije prostora in hipnotične prehode med njimi. To omogoča pripovedovanje zgodbe na način, ki je mogoč le v svetu animiranega filma.«

Nagrade Annie so že dolgo časa priznanje pionirjem na področju animacije v ZDA in širše. Leta 1972 je June Foray, legendarna igralka, ki je posodila glas mnogim likom v animiranih filmih, organizirala prvo podelitev nagrad Annie. Danes so nagrade Annie postale odmeven dogodek stroke, ki velja za pomembno merilo v industriji in napovednik oskarja za najboljši animirani film. V čast odličnosti na področju animacije bodo 49. letne nagrade Annie podeljene v 10 produkcijskih kategorijah in 22 kategorijah dosežkov. Nagrade Annie bo Mednarodno združenje animiranega filma ASIFA-Hollywood v Los Angelesu, ZDA, podelilo v soboto, 26. februarja 2022.

Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, v animaciji in risbi sta z režiserko združili moči še glavna animatorka Zarja Menart in Anka Kočevar. Glasove sta likom posodila Maruša Majer in Marko Mandič. Avtorsko glasbo slovenskih Olfamož je izbral Tomaž Grom, postprodukcijo zvoka podpisuje Julij Zornik, koloriranje pa Teo Rižnar.

Film je slovensko-nemško-francoska koprodukcija. Slovenski producent je produkcijska hiša Finta Film, producentka Tina Smrekar, koproducent je RTV Slovenija. Nemški partnerji so Fabian&Fred, francoski pa produkcijska hiša Miyu. Film je podprla tudi televizija ARTE. Prejel je sredstva Re-Act sklada, Hamburškega regionalnega filmskega centra, sklada Pictanovo ter nastal v sodelovanju s filmskim studiem Viba film, sofinanciral ga je Slovenski filmski center.

Povezane novice