Digitalno restavriran film Deseti brat ob zaključku Jurčičevega leta premierno v Višnji Gori

01. december 2021
Občina Ivančna Gorica in Slovenski filmski center Jurčičevo leto zaključujeta s premiero digitalno restavriranega filma Deseti brat, ki bo v petek, 10. decembra 2021 ob 17. uri v Hiši kranjske čebele v Višnji Gori.

Filmska premiera restavrirane inačice filma bo potekala v Višnji Gori, v pred kratkim odprtem Središču inovativnih tehnologij ApiLab – Hiša kranjske čebele, v domači pokrajini Jurčičevega Desetega brata. Občina Ivančna Gorica je idealna lokacija premiere tako zaradi geografske lege kot lastne digitalne inovativnosti, saj je občina z aktivnostmi v  evropskem projektu Emoundergrounds uspela obuditi Grad Podsmreka, ki danes živi v digitalizirani obliki.

Prvi skupni imenovalec dveh partnerjev, Občine Ivančna Gorica in Slovenskega filmskega centra (SFC) je zagotovo pisatelj Josip Jurčič, rojak občine Ivančna Gorica, SFC pa je uspel digitalizirati film Deseti brat, ki je nastal po pisateljevi literarni predlogi. Letošnje leto 2021 je Vlada Republike Slovenije razglasila za Jurčičevo leto, kar je  SFC spodbudilo, da je na spisek za digitalno restavracijo  vključil tudi film Deseti brat (1982) režiserja Vojka Duletića. To bo štirinajsti (14) digitalno restavrirani slovenski celovečerni igrani film, ki bo tako dostopen tudi v digitalni obliki. Tako kot je uspelo SFC-ju digitalizirati film s pomočjo sodobne tehnike, pa je v okviru evropskega projekta uspelo Občini Ivančna Gorica digitalizirati grad Podsmreka. Tako se bosta ohranila pomembna segmenta kulturne dediščine, film in grad, tako ohranjena pa bosta na voljo zanamcem.

Digitalizacija gradu Podsmreka – priložnost inovativnega ohranjanja kulturne dediščine

Občini Ivančna Gorica je partner evropskega projekta Emoundergrounds. S procesom digitalizacije je uspela pozabi časa iztrgati in ohraniti grad Podsmreka, kjer je živela slavna in mogoča družina Rothschütz, danes živi v digitalni obliki. Tako s pomočjo digitalizacije kot ostalih modernih tehnik smo uspeli obuditi tudi največji zaklad, ki ga premore grad Podsmreka.  V 19. stoletju je grad doživel razcvet. Lastnik gradu je bil Emil Rothschütz, ki je leta 1866 na gradu ustanovil čebelarsko podjetje, ki je razpošiljalo čebelarsko orodje in panje s kranjsko čebelo po vsej Evropi, Podsmreka pa velja za dom svetovno priznane kranjske čebelice. V okviru projekta Emoundergrounds pa gradu nismo le obudili in digitalizirali, ampak smo pripravili tudi izjemne unikatne posnetke iz panjska kranjske čebelice, pri tem nam je bil v veliko pomoč Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije. Zgodovino gradu Podsmreka smo spravili tudi na film, se sprehodili skozi čas, zbrali podatke bogati in pestri zgodovini gradu.

Jurčičev Deseti brat

Zgodba Desetega brata je postavljena v leto 1840, na grad Slemenice, kamor Lovro Kvas pride kot domači učitelj. Med njim in domačo hčerjo Manico vzplamti ljubezen - obenem pa spremljamo še skrivnostno zgodbo "desetega brata" Martineka Spaka, nezakonskega sina graščaka Piškava iz sosednje graščine. Zgodba nam ponudi kar nekaj zapletov, pretep Martineka in graščakovega sina, odkrije identitete očeta desetega brata, graščakov samomor. Se bo Lovro kljub vsemu lahko poročil z Manico?

Nastopajoči v filmu so: Radko Polič (Deseti brat), Matjaž Višnar (Lovro Kvas), Jana Habjan (Manica), Bert Sotlar (Krjavelj), Stevo Žigon (gospod Piškav), Željko Hrs (Marjan Piškav), Boris Kralj (gospod Slemeniški) idr. Filmska ekipa: scenarist, režiser in montažer  Vojko Duletič, direktor fotografije: Mile de Gleria, scenograf Mirko Lipužič, kostumografinji Mija Jarc in Cveta Mirnik, oblikovalka maske Berta Meglič, snemalec Janez Verovšek, snemalca zvoka Marjan Prebil,Marjan Meglič in direktor filma Ljubo Struna. Produkcijska hiša je bila Viba film v Ljubljani. 

Vojko Duletič je bil provokativen in oster avtor, njegovo sobivanje s kritiki in gledalci ni bilo nikoli spokojno. O Desetem bratu, njegovem četrtem celovečernem igranem filmu, je v svojem slogu povedal:« Deseti brat je nenavaden film, saj so vsi pričakovali Jurčičev ritem, romantiko, Krjavlja in narečje, dobili pa so distancirano kostumsko dramo.«

Popotnica premieri in inovativni interpretaciji kulturne dediščine

Ob tej priložnosti je Dušan Strnad, župan Občine Ivančna Gorica povedal:
»Vizija občine Ivančna Gorica glasi: »s podjetnostjo, znanjem in tradicijo do skupne blaginje«. Prav gotovo projekt digitalizacije filma Deseti brat in gradu Podsmreka v celoti zaobjame to za kar si prizadevamo. Z znanjem smo ohranili tradicijo, sedaj pa preostane še, da s podjetnostjo ustvarimo blaginjo. Verjamem, da je to lahko tudi priložnost za ustvarjanje zaslužka in ohranjanje delovnih mest«.
Ob prvem uspešnem sodelovanju krajevnega okolja in Slovenskega filmskega centra je Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra podala naslednjo izjavo:
»Film Deseti Brat režiserja Vojka Duletiča, ki je leta 1984 nastal po literarni predlogi prvega slovenskega romana, smo na seznam prioritetnih filmov za digitalno restavracijo uvrstili v letu 2021, ki ga je na pobudo Občine Ivančna gorica Vlada RS razglasila za Jurčičevo leto. Naša velika želja, da film premierno pokažemo v krajih, kjer je živel in ustvarjal Josip Jurčič, se je uresničila.«

Digitalno restavracijo je sofinanciral Slovenski filmski center, ob sodelovanju Slovenskega filmskega arhiva in Slovenske kinoteke, postopek pa je izvedlo podjetje Iridium Film.

 

 

Povezane novice